Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Jan vårtalade i Grythyttan

Med valborgsmässoeld, körsång och vårtal av Carl Jan Granqvist hälsade grythytteborna våren välkommen.

Annons
- Visst känns det härligt att vi kan möta våren i Grythyttan med lokalt producerade drycker, från alkoholfritt till berusande ångor, sade Carl Jan Granqvist i sin vårbetraktelse.

– Visst känns det härligt att vi kan möta våren i Grythyttan med lokalt producerade drycker, från alkoholfritt till berusande ångor, sade Carl Jan i sitt tal och utropade ett leve för våren.

Det var samling på Åsen vid badplatsen i Grythyttan. Här eldas det traditionsenligt i Grythyttan varje valborgsmässoafton.

Brasgeneral Karl Lindqvist från Grythyttans hembygdsförening hade först hälsat alla välkomna. Sedan tog kyrkokörens medlemmar, med körledare Anna Florin Schmidt, ton och bjöd på sånger som Vintern rasat och Sköna maj.

Därefter var det Carl Jan Granqvists tur att tala inför folket som hade sökt sig till Åsen i kväll. Det var mycket folk här.

Carl Jan pratade om sina fyrtio år i Grythyttan, om dåtid, nutid och framtid. Han talade om betydelsen av restaurangutbildningen på orten och om livsmedelsföretagen i kommunen.

– Tänk att vi inte har rivit ett enda hus i Grythyttan på fyrtio år utan istället fyllt husen med unga och entusiastiska människor, sade Carl Jan.

Han räknade också upp ett antal lokala dryckesproducenter och knöt an till idén om att en skål för våren skulle ske med en lokalt producerad dryck, allt ifrån Lokavatten till Grythyttan hjortronvin och lokalt framställd mjöd.

Så var det dags att tända Grythyttans majbrasa år 2013. Med långa facklor utfördes denna hedersuppgift av brasgeneralen samt ett antal yngre gossar.

Bram van Bentum var en av flera som hade i hedersuppdrag att tända majbrasan.
Sjöng in våren. Grythyttans kyrkokör i aktion på Åsen.
Korvkiosken har öppnat. Syskonen Madicken, Tim och Jesper Christensson ska handla kokt korv av Birgitta Granberg.

Mer läsning

Annons