Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlsson försvarar bidraget

Trots konkursen av Formens hus AB så försvarar Peter Carlsson (S) det tidigare beslutet att ge bolaget ett avvecklingsbidrag på 1,49 miljoner kronor.

Annons

– Utan de pengarna så bedömer jag att vi inte hade haft samma möjlighet att rädda designutbildningen Fidu som vi nu har, säger Carlsson.

Bidraget skulle ge bolaget tid att avvecklas. När det blev klart att bidraget inte skulle räcka utan att mer pengar krävdes sade kommunen nej. Konkursen var ett faktum.

Fidu, förberedande industridesign, ligger under Formens hus AB. Ambitionen är nu att Fidu drivs vidare under stiftelsen Formens hus. Enligt Carlsson finns ett beslutsförslag hos Yrkeshögskolemyndigheten att stiftelsen övertar Fidu den 1 april.

Carlsson är medveten om att olika åsikter finns gällande Formens hus.

– Jag tycker vi ska försöka rädda det vi har kvar. Vill allmänheten att vi ska spika masonit för fönstren på Formens hus så gör vi väl det då. Men jag tror att den tysta majoriteten inte tycker så, säger Carlsson om kritiken.

När kommunstyrelsen i december 2009 beviljade avvecklingsbidraget röstade S och M ja och C, HOB och V nej.

Lars-Göran Zetterlund (C) var en av politikerna som sade nej till bidrag.

– Med facit i hand var vårt nej befogat. Fidu hade kunnat räddas ändå, anser jag. Det här blev i stället bara bortslösade pengar, säger Zetterlund.

Konkursen av Formens hus innebär att kommunen inte betalar ut hela det bidrag på 1 490 000 kronor som bestämts. 843 000 kronor av bidraget betalas nu inte ut.

Mer läsning

Annons