Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Castorinska huset kan gömma en grav

Frågan är vad som kan gömma sig under golvet i Castorinska gravhuset. En första undersökning har gjorts med kamera, men nu vill Wilhelm Tham ta ytterligare steg för att få svar.

Annons
Spännande. Nyligen har minnestexten i Castorinska gravhuset tagits fram och återskapats. Wilhelm Tham i kyrkorådet upplever att mycket talar för att det faktiskt finns en grav under golvet med tanke på ordvalet i hyllningstexten till Pehr Castorin. Innan sommaren hoppas församlingen på en upplösning.

Sju hål är borrade i det grå betonggolvet. Ett byggföretag i Hällefors hjälpte Grythyttans församling att ta en närmare titt på vad som gömmer sig under. En kamera hissades ner i vart och ett av hålen, men några svar gav det inte.

– Man använde ett slags fiberskop, men det enda vi stötte på var jord, grus och ett nytt betonggolv cirka 70 centimeter ner.

Wilhelm Tham berättar livfullt om arbetet som skett i Castorinska gravhuset. Han backar till den senaste restaureringen, då en trävägg togs ner och en minnestext över Pehr Castorin den äldre (1727–1794) dök upp. Konservatorn Gábor Pásztor har på uppdrag av församlingen restaurerat texten. Vid tillfället hittade han fler spår på väggarna, förmodligen dekorationer.

– Så spännande, men vi får ta en sak i taget. Först ska vi ta reda på vad som finns under golvet. Min tanke är att skära upp en kvadratmeter stort hål i betonggolvet för att kunna gå ner och titta. Där är det förmodligen hacka och spade som gäller. Med försiktighet förstås, säger Wilhelm Tham.

Länsstyrelsen har gett sitt tillstånd till undersökningarna.

– Det möter inga hinder ur kulturmiljövårdande aspekter att gå ner under golvet, säger länsantikvarie Raoul Hjärtström.

Han tycker det vore intressant att gå vidare.

– Helt klart. Om man hittar något är det en del av den lokala historien, säger Hjärtström.

Wilhelm Tham upplever att mycket talar för att byggnaden invid kyrkan gömmer en grav eller en gravkammare under golvet.

– Texten som tagits fram på väggen pekar i den riktningen. Jag tycker det är tydligt. Sonen skriver ”Här nedanföre förvaras det dödliga af ... Pehr Castorin...”. I slutet står ”Öfver hans grift uppfördes detta grafhus”.

Eftersom ingen grav har hittats någon annanstans efter Pehr Castorin menar Wilhelm Tham att sannolikheten ökar att graven finns här.

– Jag kan ha helt fel, men det är värt att undersöka.

Oavsett vad församlingen kommer fram till ska byggnaden användas på något sätt. Wilhelm Tham talar om museum, en plats att servera kyrkkaffe eller något liknande.

– Vi måste få in värme för att skydda miljön, så inte minnestexten går förlorad igen.

När församlingen tar upp ett hål i golvet och söker vidare efter historiska spår är oklart.

– När det är varmare. Men först måste vi också ta reda på vilka efterlevande som finns, släktingar till familjen Castorin. De måste ha ett ord med i laget om det handlar om en grav.

Ytterligare dekorationer finns att plocka fram på väggarna. Ett par provrutor har tagits fram.
Castorinska gravhuset i centrala Grythyttan har en historia värd att bevara anser Wilhelm Tham.

Mer läsning

Annons