Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christina Johansson fortsätter som kommunalråd

Christina Johansson (M) fortsätter arbeta som kommunalråd ytterligare en tid. Förmodligen till nästa årsskifte. I väntan på en ny politisk organisation.

Annons
Fortsätter. Christina Johansson(M) ska jobba som 80 procentigt kommunalråd även under 2014 jämte Annalena Järnberg (S) som innehar heltidsuppdraget som kommunalråd i Hällefors.

Från början var det sagt att den 80-procentiga kommunalrådstjänsten, vid sidan om den heltidstjänst som innehas av Annalena Järnberg (S), skulle vara tidsbestämd. Det sista datum som nämnts är sista december 2013.

Några formella beslut om en begränsing i tid för tjänsten har emellertid inte fattats i varken kommunstyrelse eller kommunfullmäktige.

Klart var redan från början att den extra kommunalrådsposten skulle vikas till Christina Johansson (M). Turerna kring tillsättandet blev dock många, med bland annat ett ofullständigt beslut i juni förra året som kompletterades för att bli fullständigt så sent som i november. Vänsterpartiet har efter vägen opponerat sig och talat om oriktiga beslut och hotat med överklaganden.

Det nämnda sista datumet är passerat, men Christina Johansson fortsätter att jobba som kommunalråd. Vilket enligt tf kommunchef Hans Karlsson är helt i sin ordning.

– Enligt min uppfattning är beslutet om den 80-procentiga kommunalrådsposten kopplat till beslutet om att utreda och ta fram en ny politisk organisation för kommunen. En fråga som kommer att tas upp i kommunfullmäktige i vår, säger Hans Karlsson.

Det var i somras som fullmäktige fattade beslut om att genomföra en organisationsutredning. Tanken är att slopa bildningsnämnd och omsorgsnämnd och lägga verksamheterna under kommunstyrelsen, som utskott eller beredningsgrupper. Ett liknande arbetssätt som finns i Ljusnarsbergs kommun.

– Det fanns en tidtabell tidigare där tanken var att den nya organisationen skulle kunna sjösättas redan i början av detta år. Så blev det inte eftersom utredningen inte kom igång ordentligt förrän i september-oktober, säger Hans Karlsson.

Orsaken bakom detta är den politiska turbulens som kommunen genomgått, men bland annat majoritetsskifte. En process där Hans Karlsson agerade medlare, men som också ledde till att han själv blev tillförordnad kommunchef.

Utredningen av den nya politiska organisationen fortgår och Hans Karlsson tror att ett slutgiltigt beslut ska vara fattat innan valet i höst. Lagom till kommande mandatperiod.

– Min bedömning nu är att den troliga tidtabellen för ett sjösättande blir nästa årsskifte, 2015, säger Hans Karlsson.

Ett beslut som också avgör hur bemanningen i kommunen ska se ut i framtiden. Det är också här det avgörs om hur många kommunalråd som anses behövas i Hällefors.

Mer läsning

Annons