Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christina Johansson (M) avstår arvodet

Christina Johansson (M) avstår från eventuellt erbjudandet om arvode för uppdraget som kommunalråd. Men hon jobbar vidare som ks-ordförande.

Annons
Christina Johansson (M) avstår från arvodet kopplat till kommunalrådsposten tills frågorna kring det uppdraget är utredda.

Handlingarna och dokumenten går om varandra i Hällefors kommunhus. Kommunchef Hans Karlsson har i en skrivelse till kommunens personal- och ekonomienhet den 21 oktober meddelat att det även i fortsättningen ska betalas ut arvode till Christina Johansson. Detta med anledning av att kommunfullmäktiges presidium beslutat att till Kammarrätten överklaga Förvaltningsrättens dom där fullmäktigebeslutet att välja Johansson till kommunalråd upphävts.

Som NA i en tidigare artikel redogjort för finns inget presidium. Hans Karlsson förbisåg att förra presidiet, med Siv Sander (S) som ordförande, upphörde att gälla 14 oktober enligt kommunallagens regler. Något nytt presidium har inte valts. Karlsson har meddelat att beslutet om arvodering därmed inte gäller. Frågan måste tas upp på nytt.

Nu har frågan hamnat i ett annat ljus. Eftersom Christina Johansson tackar nej till erbjudandet om att arvodet betalas ut även i fortsättningen. Turerna kring Hans Karlssons beslut har Johansson inte tagit del av.

- Huruvida det beslutet gäller eller inte har jag ingen aning om. Men jag avstår hur som helst arvodet kopplat till kommunalrådsposten. Tills den frågan är prövad och utredd, säger Christina Johansson.

Johansson säger att diskussionen kring arvodet har hon haft uppe redan under helgen och att beslutet gäller från måndag 20 oktober.

- Vi har gått om varandra i kommunhuset, men det ligger ett dokument om detta på Hans Karlssons bord.

Enligt Johansson hade hon alltså formellt sett redan tackat nej till arvodet innan Hans Karlsson lämnade skrivelsen till peronal- och ekonomienheten.

En orsak bakom Johanssons beslut är de reaktioner som väckts runt omkring henne, som hon upplever som påhopp.

- Jag har under dagen kontaktat polisen med anledning av de förtal och trakasserier som pågår. Detta var den egentliga anledningen till att jag avstår mitt arvode, min hänsyn till familj och närstående.

Däremot jobbar Christina Johansson vidare i princip som vanligt.

- Jag fortsätter med det jag är vald till, alltså kommunstyrelsens vice ordförande.

Arbetsmässigt blir det egentligen ingen skillnad.

- Kommunalråd är en titel som inte ger någon annan eller ytterligare delegation, säger Johansson.

Mer läsning

Annons