Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christina Johansson saknar mandat som kommunalråd

Christina Johansson (M) har inte formellt utsetts till kommunalråd trots att hon suttit på posten i flera månader.
- Det blev fel när vi tog beslutet, säger Siv Sander (S), ordförande i kommunfullmäktige.

Annons
Christina Johansson (M).

Det var i samband med förändringarna i styret av den politiska organisationen, från ett styre med S, C och V till ett nytt styre med S, M, GL och KD, som den nya majoriteten bestämde att inrätta ytterligare en kommunalrådstjänst på 80 procent.

Det beslutet betydde att Hällefors kommun skulle ha två kommunalråd, ett på 100 procent som tidigare plus ett på 80 procent.

På heltidstjänsten sitter Annalena Järnberg (S). Järnberg valdes av kommunfullmäktige redan i februari till ny ordförande i kommunstyrelsen och tillika kommunalråd efter Ritha Sörling (S) som lämnat posten. Hon valdes enligt reglerna som gäller.

Men när fullmäktige senare skulle välja Christina Johansson till kommunlaråd nummer 2 blev det fel.

- I beslutet valde vi Christina Johansson till vice ordförande i kommunstyrelsen men vi glömde skriva tillika kommunalråd i beslutet. Det blev fel och det misstaget tar vi på oss i presidiet i fullmäktige, säger Sander.

Vad detta formella fel i beslutsgången får för konsekvenser är oklart. Johansson har sedan halvårsskiftet haft lön som kommunalråd i alla fall.

- Vi ska  formellt välja Johansson till kommunalråd nu på tisdag i fullmäktige. Sedan får vi diskutera vad som ska ske gällande den tid som varit. Johansson har haft mandat att ta beslut som vice ordförande i kommunstyrelsen. Om hon har tagit några beslut som kommunalråd vet jag inte och jag vet inte heller vad som i så fall gäller, säger Siv Sander.

- Men vi ska se till att göra rätt nu. Och vi ska kolla upp vad vår miss i valet av Johansson får för eventuella konsekvenser. Givetvis måste det gå rätt till.

Mer läsning

Annons