Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkusskola lockade unga

Lite läskigt är det allt att hänga uppe i trapetsen tycker Alva Johansson. Hon är en av deltagarna i cirkusskolan ledd av Oscar Johansson och Esmeralda Nikolafjeff, elever på Botkyrka cirkusgymnasium.

Annons
Levande pyramid. Oscar Johansson och Esmeralda Nikolajeff går på cirkusgymnasiet i Botkyrka och passar på under sommarlovet att ordna en cirkusskola för barn.

Det är akrobatiken som lockar. Oscar Johansson går första året på cirkusgymnasiet och har kommit hem till sommarlovet. Med sig har han skolkamraten Esmeralda Nikolajeff och tillsammans ordnar de en cirkusskola för barn med stöd av ABF.

– För min del känns det roligare att få träna mer än att plugga. När jag var liten hade jag idén om att gå cirkusskola, men så har jag ägnat mig mer åt musiken, säger Oscar.

När en kompis började på en cirkusutbildning blev Oscar inspirerad och sökte sig själv åt samma håll när grundskolan var avklarad. Efter intagningsprov och intervju blev han antagen.

Jobbar tätt ihop

– Det är jättekul. Det blir lite speciellt eftersom vi tränar mycket tillsammans. Vi är tio i klassen och lär känna varandra väldigt väl. Vi jobbar tätt ihop, lyfter varann och så. Då måste man verkligen lita på varandra.

Sommarlovet har precis startat och Oscar vet av egen erfarenhet att det inte finns så mycket att göra i Hällefors. Tillsammans med Esmeralda drog han igång cirkusskolan.

Elva cirkussugna

Elva unga cirkussugna barn anmälde sig och en intensiv vecka väntade. Allt från clowneri, jonglering, akrobatik, lindans och trolleri står på schemat. Den här dagen är det både akrobatiska övningar och bollar i luften som gäller.

– Det är första gången jag testar trapets och det var ganska svårt. Det ser inte så högt ut, men det känns så, säger Alva Johansson.

– Jag har alltid gillat cirkus. När jag var mindre såg jag cirkusföreställningar på tv och försökte sedan härma. Det var inte så lätt.

Nu får barnen handfasta tips.

På fredag kväll presenterar de unga deltagarna sin alldeles egna cirkusshow på Furåsskolan.

Luftakrobatik. Att göra konster i trapets är inte så enkelt. Esmeralda Nikolajeff lär ut lite knep under en cirkusskola som arrangeras i Hällefors.
Koncentration. Det gäller att vara på allerten om det ska gå att hålla reda på bollarna i jonglering.
Pirrigt. Det känns högt tycker Alva Johansson som går på cirkusskolan arrangerad av ABF i Hällefors.

Mer läsning

Annons