Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cornelis-avdelning bildad

Cornelis Vreeswijksällskapet har nu en lokalavdelning i Grythyttan. Initiativtagare till bildandet är Mats Runqvist och Jaco Neerings.

Annons
Cornelis Vreeswijk. BILD: SCANPIX

Det var i samtal mellan företagarna Mats Runqvist och Jaco Neerings som idén väcktes om att bilda en lokalavdelning av Cornelissällskapet.

– Jag har alltid älskat Cornelis Vreeswijks musik och eftersom Jaco är holländare, liksom Cornelis, var samtalsämnet naturligt, säger Mats.

Det kändes också naturligt att placera lokalavdelningen i Grythyttan och man tog kontakt med Cornelissällskapet som har sin bas i Stockholm.

Entusiastiska krafter

– En lokalavdelning inom Cornelissällskapet är en arbetsgrupp som lokalt jobbar för att sprida kunskap om Cornelis, hans musik och poesi, säger sällskapets ordförande Jocke Kellokumpu.

Kravet som ställs för att få bilda en arbetsgrupp är att mobilisera entusiastiska krafter. I ett möte med styrelsen i Stockholm diskuterades förutsättningar och lokala planer. Efter detta fick Mats och Jaco klartecken.

– Nu sprider vi information om sällskapet och försöker värva medlemmar, säger Mats.

Många idéer finns men allt är ännu på planeringsstadiet. Tanken är ändå att som en start ordna en konsert.

– Bra med sällskapet är att vi inte behöver ha någon egen formell styrelse och att vi kan få hjälp med arrangemang. Representanter från Stockholm kan exempelvis komma hit och berätta om Cornelis Vreeswijk och även ta med sig någon musiker. Våra arrangemang får också nationell spridning genom den tidning sällskapet ger ut, säger Mats.

I planerna finns också en lokal mötesplats för avdelningen i Grythyttan.

CORNELIS VREESWIJK

Cornelis Vreeswijk föddes i augusti 1937 i hamnstaden IJmuiden, väster om Amsterdam. Som 12-åring flyttade han med sin familj till Ekerö, Stockholm. Familjen återvände till sitt hemland tio år senare, men Cornelis stannade i Sverige. Han blev dock aldrig svensk medborgare.

I slutet av 50-talet började han skriva egna sånger. Första albumet Ballader och oförskämdheter släpptes 1964.

Cornelis Vreeswijk dog i november 1987.

CORNELIS VREESWIJKSSÄLLSKAPET

Cornelis Vreeswijkssällskapet bildades 1987 och har i dag närmare 2 000 medlemmar. Syftet är att sprida kännedom om Cornelis Vreeswijk som person, hans musik och poesi till nya generationer.

I dag finns fyra lokalavdelningar, förutom den i Grythyttan även i Gävle, Sundsvall och Uddevalla.

Mer läsning

Annons