Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagbarnvårdare bort

Samtliga dagbarnvårdare och därmed alla familjedaghem ska bort enligt ett förslag i bildningsnämnden. Dagbarnvårdarna tycker förslaget är dåligt.

Annons

Med anledning av de stora besparingar som måste göras inom bildningsnämndens verksamhetsområde ska familjedaghemmens framtid diskuteras. Mycket tyder på att dagbarnvårdarna försvinner helt.

I dag har kommunen fem dagbarnvårdare anställda. Tre går snart i pension.

– Vi har diskuterat om de två återstående ska vara kvar, men vi tror inte det fungerar. Dagbarnvårdarna måste vara fler, en större grupp som kan backa upp varandra, säger bildningsnämndens ordförande Ritha Sörling (S).

Sörling säger att det också är svårt att rekrytera nya dagbarnvårdare.Har ni försökt rekrytera?

– Nej, men enligt uppgift från förvaltningen är det svårt.

Konsekvenserna av att familjedaghemmen försvinner är att barngrupperna på dagis blir större. De omkring 30 barn som i dag är placerade i familjedaghem flyttas över till daghemmen.

Är det ett problem att barngrupperna blir större?

– Ja, det är inte bra, men förvaltningen bedömer att det är möjligt och jag litar på detta. Någon större risk ska inte finnas.

Dagbarnvårdarna är inte nöjda med förslaget.

– En hel yrkeskår försvinner, det är förfärligt. Med detta försvinner också föräldrarnas valmöjligheter. Familjedaghemmen med mindre grupper behövs. Det blir lite lugnare. Alla barn klarar inte daghemmens stora grupper, säger en av dagbarnvårdarna.

Bildningsnämnden beslutar i ärendet vid en extranämnd den 23 februari då årets budget och olika sparförslag ska diskuteras.

Mer läsning

Annons