Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagen DG — då stoddet lokala i fokus

Lokalt, lokalt, lokalt. Och Stefan Sundström. Så kan lördagens DG-dag beskrivas med bara fem ord. Fast egentligen, var det betydligt mer än så.

Annons
En av artisterna. Sara Herou var en av de lokala artister som spelade under DG-dagen.

Alla lokala band, stora som små, gamla som nya har en sak gemensamt. De vill stå inför en publik och spela sin musik. Men möjligheterna till det är inte alltid så stora. Med DG-dagen gavs de lokala musikerna chansen. Och vilken dag det blev.

Cosmos Factory var det första bandet som äntrade scenen. Bandet som är mest känt som ett Creedence tribute-band, bjöd dagen till ära enbart på egenhändigt komponerad musik. Dock i samma rockiga stil som Creedence.

”Riktigt bra musik”

De gav verkligen allt och lite till och av publikens applåder och miner att döma var det mer än tillräckligt.

– De spelar riktigt bra. Det är riktigt bra musik, konstaterade en kvinna, som på grund av en hörselskada placerat sig utanför lokalen för att lyssna.

Strax innan Cosmos Factory äntrade scenen genomförde gatuartisten Zack Segelström en komisk show på gatan utanför. Bland annat stod svärdslukning på programmet. Unga i publiken bjöds in att delta i uppträdandet, till de flestas stora förtjusning.

Under de senaste två åren har DG:s, eller Documentary Group som de egentligen heter, satsning på musik brunnit på sparlåga. DG-dagen är dock startskottet för något som är tänkt att vara ett årligen återkommande inslag i Hällefors kulturliv.

Stort intresse

– Det finns ett stort intresse för det lokala, vilket jag tror gäller även musiken. Man är ofta lite hemmablind, och det vill vi försöka ändra på, säger Johan Alvén, producent i DG.

Förutom Cosmos Factory fanns ytterligare sex lokala musikframträdanden att se under dagen. Sara Herou, Cliterion of estate, Melinda, Sven med vänner, Creeping Charlie och The unknown.

Dagen avslutades med en av Sveriges mest produktiva, egensinniga och samhällstillvända artister: Stefan Sundström.

Slukade med hull och hår. Gatuartisten Zack Segelström slukade svärd utanför kaféet.

Mer läsning

Annons