Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens ljus på närradion

Kanske de har blivit något av ett radarpar. Sune Karlsson och Yvonne Karlsson ser till så lokalradion lever vidare, med en förhoppning om att den utvecklas.

Annons
Trogna lyssnare. Sune Karlsson har varit med sedan början av 90-talet och sänt närradio i Kopparberg. Nu är Yvonne Karlsson sedan en tid anställd för att sköta de dagliga sändningarna.

Att ställa upp för andra är en självklarhet för Sune. När representanter för Vänsterpartiet hörde av sig i början av 90-talet och ville ha hjälp med tekniken i närradiostudion fanns han snart på plats.

– Jag skulle bara hjälpa till med sändningen i början, men så försvann alla hux flux och bara jag fanns kvar.

Sune ler och konstaterar krasst att sedan dess har han också hållit i spakar och rattar.

Många timmars

sändning har det blivit genom åren, men den senaste tiden har Sune fått konkret och handfast hjälp genom Yvonne.

– Nu är jag anställd av Ljusnarsbergs kommun för att sköta radion och sändningarna. Men det är en tjänst jag har i princip har fått tjata mig till, säger hon.

Båda har de erfarenhet av sjukskrivningar och arbetslöshet. Sune har haft en rad olika jobb inom industrin.

– Som truckförare, svetsare bland annat. Men jag har plockat flaskor på bryggeriet också.

Sedan 2002 är Sune sjukpensionär, men blir folkpensionär om bara ett år. Tiden har det inte varit några problem att hantera. Sune är en idealist som gärna engagerar sig i olika föreningar. Han är ordförande i Närradioföreningen med även i föreningen som organiserar gode män i området. Ansvarsfullt och troget jobbar han för att dra sitt strå till stacken med målet att göra samhället lite bättre och trevligare.

– Det känns bra att finnas till för andra människor, och att umgås.

Yvonne nickar instämmande. Hon har ett förflutet inom vården som vårdbiträde, men efter tider av sjukskrivning kände hon att det var dags för en förändring.

– Jag har ju varit i studion tidigare, säger Yvonne och berättar hur tankarna kring en egen sysselsättning började ta form. Hon vill tjäna sina egna pengar och göra något vettigt.

Efter olika projekt blev det till sist en anställning.

– Tekniken har jag lärt mig av Sune. Sedan ett år tillbaka har jag skött sändningarna på egen hand. Men det finns mycket att lära än. När jag stöter på problem ringer jag bara och Sune är här på direkten.

Sune kommer och går i studion, vissa dagar dyker han upp flera gånger per dag, berättar Yvonne.

Runt 1-1,5 timmars sändning dagligen är inbokat. Närradioföreningen har själva ett halvtimmes informationsprogram varje dag. Under många år var det Sune som satt vid spakarna. Nu har Yvonne tagit över.

– Programmen spelas in i förväg. Tar kanske dubbla tiden, lite mer. Vi berättar om vad som händer i bygden och vad som är på gång, läser från tidningar och varvar med en och annan historia. För en trogen lyssnarskara är det här höjdpunkten på dagen, säger Yvonne.

Sune Karlsson är en eldsjäl som ofta ställer upp.

Mer läsning

Annons