Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagrehab hotas igen

Dagrehabiliteringen är åter i fokus. En förändring aviseras från omsorgsförvaltningen. Mycket tyder på att verksamheten ska tas bort.

Annons

I planeringen för budgetåret 2015 har omsorgsförvaltningen sammanställt en rapport om vilka åtgärder som anses nödvändiga. Bland många uppräknade områden finns dagrehabiliteringen, en dagvårdsverksamhet på Björkhaga där två personal hjälper och stöttar vid träning i mindre skala.

I förvaltningens rapport anges att en förändring av dagverksamheten ska ske vilket innebär att verksamheten försvinner och fokus läggs på rehabilitering i hemmet.

Frågan har diskuterats ett flertal gånger i omsorgsnämnden under årens lopp. Att lägga träningen i enskilda hem har föreslagits tidigare.

Det är ett faktum att omsorgsverksamhetens kostnader i kommunen varit för höga de senaste åren. I samband med kravet på besparingar har det konstaterats att dagrehabiliteringen är den enda icke lagstyrda verksamhet som finns.

Politikerna har vid flera tillfällen trots detta sagt nej till en nedläggning av dagrehabiliteringen och hänvisat till att konsekvenserna blir för stora. Så sent som i februari i år påpekade omsorgsnämndens ordförande Barbro Stein (GL) att verksamheten inte ska läggas ner just av den anledningen.

En konsekvensbeskrivning gjordes 2011. Där beskrivs att dagrehabiliteringen gör att personer bibehåller sin självständighet och behovet av hemtjänstinsatser minskar eller fördröjs. En nedläggning skulle enligt utredningen då innebära en minskning av effektiv rehabilitering med risk för ökat vårdbehov. Träning i förebyggande syfte skulle minska liksom avlastningen för anhöriga i hemmet.

En annan konsekvens som framhölls av personalen i en intervju med NA var risken för ökad isolering i hemmet. Dagrehabiliteringens personal betonade vikten av den sociala delen i verksamheten. En del som förhindrar att människor utvecklar ångestsymptom eller går in i depressioner, enligt personalen.

Det är förvaltningens uppdrag att visa på möjligheterna, inte minst när det handlar om besparingar. Förvaltningschef Anna-Karin Bergstén påpekar att inga beslut är fattade i frågan, men att det är ett förslag som är jämförbart med hur arbetet sker i många andra kommuner.

Om det innebär en försämring att lägga stödinsatserna i det egna hemmet kan inte Bergstén svara på, men säger att det handlar om en anpassning. För att ge möjligheter att träna i den miljö man lever i. Om politikerna väljer att gå vidare i frågan görs riskbedömningar, vad en förändring av rehabiliteringsverksamheten skulle innebära. Först därefter fattas beslut i frågan.

Mer läsning

Annons