Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför fick omsorgschefen gå

För dåligt genomarbetade beslutsunderlag anges vara orsaken till att Kenth Adamsson får lämna chefsposten på kommunens omsorgsförvaltning. I stället blir han enhetschef för individ- och familjeomsorgen.

Annons

Förra veckan meddelade kommunchef Lena Sahrblom att Kenth Adamsson entledigats som förvaltningschef. I går offentliggjordes orsaken, att Adamsson inte levererat vad man förväntat.

– Utifrån kommunens ekonomiska läge är det av största vikt att en förvaltning lämnar genomarbetade beslutsunderlag, säger Sahrblom.

Vad som har saknats ska framför allt vara konsekvensbeskrivningar, ekonomiska och arbetsrättsliga, vilket lett till instabilitet och osäkerhet i beslutsgången. På sikt kan detta få ekonomiska konsekvenser anser Sahrblom.

– Allt hänger ihop. I varje beslut måste man ha en helhetsbild, se sammanhanget. Besluten måste också hålla på sikt. Allt detta kräver strukturer.

När Sahrblom konstaterat att Adamsson inte levererade vad som förväntades fattades beslutet om att han skulle entledigas.

Adamsson har varit förvaltningschef i tiotalet år. Sahrblom tror att det är den ekonomiskt pressade situation som kommunen befinner sig i i dag som fått situationen att uppstå.

Någon uppsägning är det inte frågan om. Sahrblom säger att kommunen vill ta tillvara Adamssons kompetens. Han började i mitten av 90-talet i Hällefors kommun som chef för individ- och familjeenheten och har tackat ja till erbjudandet att återgå dit eftersom chefsposten är vakant.

En ny förvaltningschef ska rekryteras, men tills vidare anställs Britt-Marie Strandahl på konsultbasis på 40 procent. Strandahl kommer från Lindesberg och har tidigare varit kommunalråd i Örebro och även haft förvaltningschefsjobb där.

Ulrika Mellkvist (C) fortsätter som arbetande nämndordförande under en period. I höst hoppas man att en ny chef för omsorgsförvaltningen är på plats.

– Vi kommer att backa och gå tillbaka för att titta på beslut som fattats, åtminstone det senaste halvåret, säger Sahrblom och Ulrika Mellkvist.

NA har försökt nå Kenth Adamsson för en kommentar men inte lyckats.

Mer läsning

Annons