Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De dokumenterar bygden

De värnar om bygdens historia och vill få människor att känna stolthet över Hjulsjö. Britt Strömberg är en av eldsjälarna som vill dokumentera tider som flytt.

Annons
Bevarat. Brudkronan i myrten Anna bar när hon gifte sig med Axel Fransson finns fortfarande kvar. Britt Strömberg vill göra det möjligt för fler att få se den i arbetet att dokumentera Hjulsjö. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Idén väcktes av Lasse Lundgren som tog kontakt med Britt.

– Jättekul! Det finns massor som inte är nedtecknat. Risken finns att det går förlorat, säger Britt.

Hon bor i Stockholm men har sommarhus i Hjulsjö. Huset byggdes 1907 och har gått i arv från hennes mormors syster Anna. Anna föddes 1870, gifte sig med Axel Fransson och köpte huset 1919. De fick inga egna barn.

– Jag har alltid tillbringat mina somrar här. Min pappa fotograferade mycket och jag har letat fram motiv härifrån.

För att söka uppgifter om bygden är tanken att utgå från fotografier.

– Vi har bjudit in äldre bybor till församlingsgården. För att samtidigt ha trevligt.

Bilderna blir en utmärkt språngbräda framhåller Britt. Minnen väcks och samtal kommer igång.

Lasse är också stockholmare och flyttade till byn för tio år sedan. Även om han inte har några rötter i bygden är nyfikenheten stor.

– Yngre generationer skulle aldrig få veta något om vi inte gör detta. Hus och gårdar går inte i arv som förr, säger Lasse.

Att känna till sin egen historia inger respekt och skapar perspektiv.

– Känslan av att ingå i ett sammanhang har betydelse, säger Britt.

Kanske det blir en studiecirkel eller enstaka träffar. Målet är ändå att nedteckna fakta och berättelser för att på sikt skapa någon form av skrift om Hjulsjö.

Britt återvänder till berättelsen om sin egen mormors syster och visar brudfotot på Anna och Axel. Hon öppnar en ask där brudkronan i myrten fortfarande finns kvar.

– Tänk att få visa upp den.

I kartongens lock står ett handskrivet meddelande från Anna till systern Emma: ”Bred några smörgåsar åt Axel då han skall resa hem ifall han skulle bliva hungrig då han väntar på tåget i Nora.”

– Kartongen med kronan hittades på vinden för evigheter sedan, men det var först för tjugo år sedan som jag insåg värdet i den.

Kanske det finns fler fynd i byn som berättar om äldre tider. Britt och Lasse hoppas folk vill dela med sig och berätta. Nästa möte sker 1 september.

Brudparet. Ett foto från tiden när Anna och Axel Fransson blev makar berättar om en tid som flytt. BILD: BIRGITTA SKOGLUND
Dokumentation. Britt Strömberg diskuterar med Lasse Lundgren motiven på de olika svartvita fotona. De hoppas kunna dokumentera Hjulsjö i någon form av skrift tillsammans med bybor. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Mer läsning

Annons