Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De värnar de mest utsatta

Fler gode män behövs i hela norra länsdelen, särskilt i Hällefors. Rekryteringen är i full gång.

Annons
Givande och tagande. Uppdraget som god man är ansvarsfullt, ibland krävande och tufft, men ger så mycket tillbaka. Kari Paavonen, t h, har tagit med sig Jakob Hofstad till rekryteringsmötet och berättar här tillsammans med Ulla Hjul och Sune Karlsson om arbetet. En trio som har lång erfarenhet.

Människor som inte själva kan tillvarata sina intressen, sköta sin ekonomi eller föra sin egen talan kan behöva en god man.

- Ställföreträfare tycker jag är ett bättre ord. Det rör sig ofta om rättsliga frågor där beslut ska fattas, säger Mathz Eriksson, överförmyndarhandläggare i norra länsdelen.

En god man ska vara som en skugga invid huvudmannen, en länk mellan personen och olika myndigheter. Huvudmannen är uppdragsgivare:

- Det gäller att kunna lyssna till vad personen vill och samtidigt vägleda.

Mathz Eriksson betonar att det inte är frågan om att knyta några nära vänskapsband.

- Man träffas inte för att fika, men för den skull kan man träffas över en fika och prata om uppdraget.

Distansen är viktig, uppdraget ansvarsfullt.

- Alla passar inte till gode män, men många är lämpliga, säger Mathz Eriksson och ger en kort beskrivning av en rättskaffens person med ekonomiskt kunnande som kan hantera människor.

Just nu råder brist på gode män.

Många har varit god man i många år. Rekryteringen sker ofta genom redan erfarna gode män. Det kan Kari Paavonen, Ulla Hjul och Sören Karlsson vittna om, som själva värvats för länge sedan och som nu tipsar människor omkring sig som de känner kan passa.

- Det är en tillfredsställelse att kunna stötta någon, se till att personen får det bra, säger Kari Paavonen.

De värnar om de mest utsatta människorna i samhället. I grunden är det en ideell insats, men dock arvoderad. Mathz Eriksson framhåller vikten av att en god man får skäligt betalt för sina insatser.

- En god man är inte vårdnadshavare, kompis, personal eller allt-i-allo, säger Mathz Eriksson, överförmyndarhandläggare.

Mer läsning

Annons