Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om flyktingmottagning

Hällefors ska ta emot ytterligare 15 flyktingar år 2012. Oppositionens krav att först utreda kvalite och ansvar i flyktingmottagningen avslogs i kommunfullmäktige.

Annons

Det blev en rejäl debatt när frågan om kommunens flyktingmottagning diskuterades i fullmäktige. Det handlade egentligen inte om kommunen skulle ta emot flyktingar eller inte utan om kommunen först skulle utreda det samlade ansvaret hos de som är inblandande i flyktingmottagningen innan ett beslut om ett nytt avtal skulle tas.

Fullmäktige bestämde dock att Hällefors ska teckna ett nytt avtal med länsstyrelsen om att ta emot 15 flyktingar nästa år. Det reserverade sig M, GL, KD och SD emot.

– Kommunen, Boab, migrationsverket och arbetsförmedlingen är alla involverade i flyktingmottagningen och därför behövs en samlad bedömning av ansvaret göras innan vi prövar frågan om ett nytt avtal. Vi måste diskutera kvaliten i detta ansvar innan vi säger ja, sade Christina Johansson (M).

Frågor som bostäder, skolan och dess organisation och arbetsmarknaden är frågor som bör finnas med i utredningen som också ska handla om situationen för de ensamkommande flyktingbarnen som kommunen redan tar emot.

Med överenskommelsen med länsstyrelsen får kommunen det så kallade grundschblonbidraget på cirka 440 000 kronor för flyktingmottagningen. M, GL och KD var noga med att poängtera att diskussionerna om kvaliten på flyktingmottagningen inte skulle vara en ekonomisk fråga, utan en humanitär fråga.

– Jag är för att Hällefors tar emot flyktingar. Det är ett socialt ansvar, men jag tycker ändå att vi först ska göra den här utredningen, utan att blanda in ekonomi, sade Arne Rubin (KD).

Lasse Eriksson (SD) framhöll dock att han ansåg att kommunen skulle ta emot noll flyktingar nästa år.

Mer läsning

Annons