Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade meningar kring organisation

Bildning- och omsorgsnämnd försvinner när en ny politisk organisation införs. Oppositionen gillar inte förslaget.

Annons
Lars-Göran Zetterlund (C) tror inte på idén att ta bort bildnings- och omsorgsnämnderna.

Kommunstyrelsen har fattat ett inriktningsbeslut om den nya politiska organisationen. En fråga som diskuterats länge, ändå läggs det konkreta förslaget vid sittande bord av majoriteten.

– Kunde ha skötts snyggare. Klart vi hade kunnat få dokumentet tidigare, om det nu inte är något nytt som majoriteten påstår, säger Lars-Göran Zetterlund (C).

Inriktningen i förslaget är att ta bort bildnings- och omsorgsnämnd för att införa utskott (allmänna, bildning, omsorg). Ks-ordförande Annalena Järnberg (S) säger att man i huvudsak lutat sig mot organisationen som finns sedan flera år i Ljusnarsbergs kommun. Den nya organisationen innbär att kommunstyrelsen ges samlat ansvar för verksamheten.

Förslaget innebär också att val- och demokratinämnden försvinner. I stället återgår man till att enbart ha en valnämnd. Detta innebär inte att demokratifrågorna försvinner framhåller Annalena Järnberg. De läggs under kommunfullmäktige, där hon anser att de hör hemma.

Antalet ledamöter i kommunfullmäktige ska även i fortsättningen vara 31. Den grupp som utarbetat förslaget anser att det är viktigt ur demokratisynpunkt att behålla antalet ledamöter. Däremot anges det inte i förslaget hur många ledamöter samt ersättare som kommunstyrelsen ska bestå av.

Zetterlund är tillsammans med Torbjörn Jansson (HOB) kritisk till att ta bort bildnings- och omsorgsnämnd, då de anser ett demokratiskt underskott uppstår. C och HOB ska lägga fram ett alternativt förslag till organisation inför fullmäktige där det slutgiltiga beslutet fattas.

Även V är missnöjd med ärendets hantering. Thomas Eklund (V) ville få chans att diskutera det konkreta förslaget inom partiet.

Majoriteten ställer sig oförstående till detta, hävdar att ärendet varit väl presenterat men att oppositionen valt att inte delta på möten.

– Taktik för att förhala, säger Allan Myrtenkvist (S).

Från oppositionen betonar man vikten av en demokratisk beslutsprocess med bred enighet.

Den nya organisationen ska enligt planerna gälla från och med 2015.

Mer läsning

Annons