Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Designföremål såldes ut från Formens hus

Designsamlingarna ska vara kvar i stiftelsen Formens hus enligt överenskommelsen som kommunen har undertecknat med Möbelriket. Men flera veteranmotorfordon har trots detta sålts. Och det skedde innan den nya styrelsen var formellt godkänd.

Annons
Såld. Denna T-Ford ingår inte längre i stiftelsen Formens hus samlingar.

– Att sälja den T-Ford som Formens hus ägde är ett gammalt beslut. Att även några mopeder har sålts har jag inget att erinra emot. Just dessa saker var inga huvudföremål i de bärande utställningarna, men i övrigt ska designsamlingarna hållas intakta, säger Ritha Sörling (S), ordförande i stiftelsen Formens hus.

Att den nya styrelseledamoten Anders Wisth, Möbelriket, har köpt två motorcyklar och en moped från stiftelsen anser Sörling inte är något anmärkningsvärt.

– Fakturor måste betalas, säger hon. Det var en ekonomiskt akut situation och Möbelriket gick in med 500 000 kronor i stiftelsen plus att försäljning för sammanlagt 135 000 kronor har skett.

I försäljningssumman 135 000 kronor ingår T-Forden.

– T-Forden har vi, efter kontakt med T-Ford-föreningen, sålt vidare till en privat köpare. Motorcyklarna och mopederna, alla av märket Husqvarna, köpte jag själv för att de ska ingå i designutställningen vi bygger upp i Lammhult, säger Anders Wisth.

– Vi ska bygga vidare på designutställningarna från Hällefors och vi vill även lyfta fram den småländska designen och där ingår Husqvarna.

Att försäljningen av designföremål skett innan den nya styrelsen var formellt registrerad hos länsstyrelsen påverkar inte beslutet att sälja dessa föremål, enligt Wisth.

– Vi handlade i god tro om att vi var en formellt godkänd styrelse. Om försäljningarna inte är giltiga får vi helt enkelt göra om dem igen, säger han.

Det var i november som överenskommelsen mellan Möbelriket och Hällefors kommun undertecknades. Den gamla styrelsen skulle avgå och en ny styrelse, med ledamöter från kommunen och Möbelriket, tillsättas. I december valde kommunfullmäktige Ritha Sörling till ordförande i stiftelsen.

Men den nya styrelsen registrerades inte hos länsstyrelsen förrän den 24 februari 2012. Försäljningen av motorfordonen ur designsamlingarna var då redan gjorda.

– Jag utgick från att den nya styrelsen var giltig långt tidigare, men det visade sig att så inte var fallet. Det var den gamla styrelsens uppgift, enligt avtalet, att välja in den nya styrelsen, men den gamla styrelsen fullgjorde inte, som jag anser, sitt uppdrag, säger Sörling.

Designsamlingarna

Designsamlingarna ska, enligt avtalet mellan Hällefors kommun och Möbelriket AB, flyttas till Lammhult i Småland. Förflyttningen av designföremålen har påbörjats. Den 16 mars inviger Möbelriket, i samband med det internationella arrangemanget ”Design Saturday”, nystarten av utställningen ”Design:1900-tal” som bygger på Torbjörn Lenskogs samlingar. Den utställningen byggdes upp i Formens hus i Hällefors. Även utställningen ”Design-Anonym”, som finns i Hällefors, ska flyttas till Lammhult. I augusti ska designutbildningen Fidu drivas i Lammhult i stället för i Hällefors.

Mer läsning

Annons