Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om tillväxt

Det handlar om 300 ton ny maskinutrustning. Det krävs sammanlagt 1 560 kvadratmeter lokalyta. Den senaste satsningen, en ny svarvlinje för 68 miljoner kronor, är den största enskilda kapacitetsinvesteringen på Ovako i Hällefors sedan 1980-talet.

Annons
Mer stål från Hällefors. Vid svarven operatör Keijo Nüttymäki. Intill Phetra Ericsson, personalchef, och Maria Granath, sektionschef. I bakgrunden Anders Henström, chef på Ovako Bright Bar.

– Den nya produktionslinjen är en ren tillväxtinvestering, inte en ersättningsinvestering, berättar Anders Henström, chef på Ovako Bright Bar i Hällefors.

Enkelt uttryckt: Produktions-

volymen på företaget ska öka. Sedan stålverket i Hällefors avvecklades på 1990-talet har den uttalade strategin varit att satsa på att öka andelen av vidareförädlat kvalitetsstål. Investeringar för mångmiljonbelopp har därför gjorts i flera omgångar i Hällefors och den senaste storsatsningen ingår alltså i denna långsiktiga utvecklingsstrategi.

Klartecken kom nyligen

I ett och ett halvt år har Ovako nu jobbat med förberedelserna inför den nya produktionslinjen. Närmare trettio personer har involverats i det arbetet i olika grad. Bolagsledningen har nyligen gett klartecken och nu handlar det om att förverkliga hela projektet.

I slutet av nästa år

– Vecka 47 år 2012 levereras maskinutrustningen. Den nya produktionslinjen kräver 1 360 kvadratmeter lokalyta plus att vi bygger till ytterligare 200 kvadratmeter för stödfunktioner, som till exempel elförsörjning och spånhantering, berättar Jarkko Haikola, projektledare på Ovako.

En halv fabrikslokal på industriområdet ska tömmas och förberedas för att inrymma den nya svarvlinjen. Intill detta fabrikshus ska utbyggnaden ske. Det är inga små maskiner som ska installeras, i maskinparken ingår bland annat ett riktverk på 80 ton och en svarv som väger 50 ton.

Fem olika arbetsstationer

Den nya automatiserade svarvlinjen behövs för att möta en långsiktigt ökande efterfrågan inom högeffektiva dieselmotorer. Produktionslinjen ska bestå av fem olika arbetsstationer och ska kunna skötas av tre personer per arbetsskift.

– Inom några år så räknar vi med att köra treskift på den nya linjen, säger Anders Henström.

På Ovako i Hällefors arbetar ungefär 500 personer. Första kvartalet 2013 ska den nya svarvlinjen vara igång. Starten beräknas kunna ske främst med vidareutbildning av den personal som finns. På sikt kan det bli tal om fler arbetstillfällen.

Ovako storsatsar. Den nya svarvlinjen är den största investeringen i Hällefors sedan 1980-talet. På bilden Anders Henström, chef på Ovako Bright Bar, och personalchef Phetra Ericsson.

OVAKO

Ovako producerar långa specialstålsprodukter till den tunga fordons-, bil- och verkstadsindustrin.

Bolaget har 14 produktionsenheter och flera säljbolag i Europa och i USA.

Ovako omsatte 861 miljoner euro år 2010. Antalet anställda är drygt 3100.

Ovakos totala produktionskapacitet är 1,3 miljoner ton stål per år.

Mer läsning

Annons