Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det måste vara finska kaffepaket”

– Jag använder 86 kaffepaket till att tillverka en handväska, berättar Aune Sauna-Aho.Det är finska föreningens dag och Aune har ett marknadsstånd på Norrgården.

Annons
Förste plättvändare. Eller kolbullar, som det heter, upplyser Mauri Ahola.

Birgitta Andersson, Anders Gustafsson och Kajsa Green Gustafsson står och diskuterar kaffe-väskorna och prislapparna på dessa med Sari Sauna-Aho, Aunes dotter. Till slut blir det affär, Birgitta köper en väska.

– Tekniken att göra väskorna är som att arbeta med näverslöjd, säger Sari.

Finska kaffepaket

Men det måste vara finska kaffe-paket, inte svenska, till väsktillverkningen, hävdar Aune. Och det beror inte på några nationalistiska idéer utan av den praktiska orsaken att i Finland kläs kaffepaketen med folie som Aune nyttjar vid sin väskproduktion. Kaffet dricker hennes släkt i Finland och sedan får Aune alla tomma kaffepaket.

Utanför Norrgården står Mauri Ahola och steker Miilulätty. Det är kolbullar.

– Det är en rejäl kost som milarbetarna gärna tillagade när de jobbade vid milorna förr i tiden, säger Matti Nylund.

Fläsk och kolbulle

Fläsk ska det serveras till kolbullen också och fläsk har Mauri förstås också stekt och han lyfter på locket till en kastrull och där ligger fläsket stekt och klart att ätas.

På gräsmattan intill leder Taisto Kenttäla olika tävlingsgrenar. Det kastas dart-pil och det slängs kedjor i hål. Det senare kanske inte en lika så vanlig sällskapssport.

Eija Vieruaho gör några försök och sätter två kedjor i det utsågade hålet i en träkonstruktion. Första pris i tävlingarna är en nybakad, grov, finsk brödlimpa.

Kaffeväskor. Aune Sauna-Aho tillverkar och säljer handväskor gjorda av gamla avlagda finska kaffepaket.
Kastar kätting. Eija Vieruaho slänger de små kedjorna mot ett hål i en träkonstruktion. Veikko Mäkinen väntar på sin tur.

Mer läsning

Annons