Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dialog ska underlätta politikernas beslut

Ökad dialog mellan kommunens ekonomiansvariga och olika verksamheter ska göra det lättare för politiker att fatta beslut.

Annons

Kommunstyrelsen har antagit en ny verksamhets- och ekonomistyrningspolicy. Därigenom ska den ekonomiska processen inom kommunen effektiviseras och ge en bättre överblick av olika verksamheter.

Beredning flyttas

Ett led i detta är att ekonomiberedningen under kommunfullmäktige upphävs och att den i stället läggs under kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen får då enligt ekonomichef Jessica Jansson ett bättre verktyg att arbeta fram underlag till politikerna.

Ska prata mer med varandra

Kommunen ska använda en metod som går under namnet dialog. Som namnet antyder handlar det om att skapa samtal, i detta fall med representanter från kommunens olika verksamheter.

– Under ett par dagar träffar ekonomiberedningen personer från de olika nämnderna, bolagen och förbunden. Var och en får sina egna tider. Frågorna som ställs är på förhand givna, säger Jessica Jansson.

Ekonomiberedningen är en politiskt tillsatt grupp med representanter från olika politiska partier samt kommunchef och ekonomichef.

– Alla verksamheter är lika mycket värda och får samma genomgång. Alla har mål och frågan är hur de uppfylls. Mer fokus läggs på verksamheten och brukarperspektivet, vad man får för pengarna.

Ger bättre underlag

Jessica Jansson förklarar att på det här sättet kan tjänstemännen ta fram mer genomarbetade underlag. Dialogen ska ge en helhetsbild och därigenom ska resursfördelningen förbättras. I dialogen tas bland annat bokslut, budget och kommande femårsplan upp.

I dialogformen sker möten tre gånger per år med de olika verksamheterna. Metoden ska vara ständigt rullande och materialet hela tiden bearbetas.

Politikerna fördelar resurserna och genom det nya arbetssättet är målet att deras kunskap ska öka. Det ska i sin tur ge bättre förutsättningar i beslutsprocessen.

Mer läsning

Annons