Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diamanter som slipar språket

De är diamanter vars kunskap och förmågor ska tas tillvara. Hällefors-Hjulsjös finska församlingskrets har träffar som får deltagarna att lysa.

Annons
Välkommen! Kaarina Larsson tar emot och kramar om Anja Karppinen, en av deltagarna i Hällefors-Hjulsjö finska församlingskrets Diamanttisdag.

Från början var det en syförening, men verksamheten har utvidgats och fått ett mer varierat innehåll. Kaarina Larsson och Marjatta Lehtola sätter de yttre ramarna, men det är deltagarna själva som allt utgår från.

– Många har med sig sina handarbeten, men vi ville inte binda oss vid att bara syssla med sånt. Vi har något av allaktivitetsdagar i stället, säger Kaarina.

Hjärtligt

Ett tiotal personer brukar vara med. Kaarina tar emot i dörren och mottagandet är hjärtligt.

– Vi har lärt känna varandra väl, säger Kaarina och delar ut kramar allt-eftersom kvinnorna kommer. För det är faktiskt enbart kvinnor som brukar vara med.

– Träffarna är öppna för alla, men männen har väl sina egna klubbar, säger Kaarina och skrattar.

Stickningarna kommer snabbt fram, men annat är planerat också. Kaarina visar hur det är möjligt att förvandla en vanlig servett till en blomma.

– Vi pysslar med olika saker, sjunger, har gymnastik och även hjärngympa. Ibland ger vi oss ut på någon utflykt.

Mötet och finskan viktig

Det är mötet mellan människor som är det viktiga. Och att få prata finska. Den här dagen håller sig alla till svenska, för att berätta om sin verksamhet, men möjligheten att få använda sitt modersmål upplever alla som positivt. Språket och det gemensamma ursprunget i Finland knyter dem samman.

– Det känns som om vi hör ihop på något vis. Här finns en vi-känsla. Ja, vi är som en enda stor familj. Man längtar efter att få komma hit, säger Kirsi Kangasvieri.

– Flertalet som deltar börjar komma upp i åren, närmar sig pensionsåldern. Vi ska vara rädda om varandra och vad var och en kan ge, det värdefulla. Därför ser vi oss som diamanter och våra träffar har fått namnet Diamanttisdag, säger Kaarina.

Gemenskap. Ramarna för träffarna sätter Kaarina Larsson och Marjatta Lehtola men sedan är det deltagarna som gör innehållet. Vid bordet sitter även Paula Pallari och Joulei Laamanen.
Finska. Att få träffas och få prata sitt modersmål är värdefullt tycker Kirsti Kangasvieri och Aino Karttunen. Samtidigt som sockor och annat skapas.

Mer läsning

Annons