Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital teknik krävsi framtidens bio

Redan nästa år kan bion i Hällefors digitaliseras. Det hoppas Urban Eriksson i Folkets hus-föreningens styrelse. En teknikförändring är nödvändig för bions framtid.

Annons

Än finns filmer att tillgå för den analoga biotekniken, men utbudet blir allt mindre konstaterar Urban Eriksson. Folkets hus-föreningen jobbar för att kunna investera i den digitala tekniken som kommer att ta över helt om något år och därmed blir en förutsättning för att den lokala biografen ska finnas kvar.

– Tack vare att vi är med i något som kallas Kedjefilm på Värmlandssidan får vi hit aktuella filmer relativt snabbt. Filmen går från ort till ort på kort tid. Den hämtas med bil i kanske Filipstad och visas en eller i enstaka fall två gånger här innan den snabbt körs vidare till Munkfors, Årjäng och så vidare.

– Det märks omedelbart på publiksiffrorna om vi får hit en film snabbt. Filmer som är 2-3 månader gamla är ingen idé att visa. Då finns de snart på dvd.

Nu jobbar man för att kunna investera i den digitala tekniken. Hällefors Folkets hus-förening gör en gemensam bidragsansökan till Leader Bergslagen tillsammans med Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg.

Regeringen har anslagit 60 miljoner kronor på digitaliseringen under fyra år med start 2012. Pengarna administreras av Svenska filminstitutet där Hällefors också ska söka bidrag.

– Kommunen har uttalat sig positiva till en utveckling och vi hoppas få ekonomiskt stöd där också, säger Urban Eriksson.

Han tror och hoppas att en upprustning av tekniken kan bli möjlig nästa år. De närmaste åren måste något ske.

– Sedan finns det inga andra filmer att tillgå, så är det.

Urban Eriksson är optimistisk och tror på en lösning.

Mer läsning

Annons