Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diplomerat huggarlag

Först ut att bli diplomerade för Rätt metod inom skogsavverkning. Stora Enso uppmärksammar lag 616.

Annons
Belönade. Lag 616 inom Stora Enso är diplomerade enligt Rätt metod. De har uppvaktats av skogsbolaget. Distrikstchef Petra Silfver, Billy Gustavsson, Åke Ullbrand, Rickard Dermert Stora Enso, sittande Fredrik Andersson, Andreas Malmqvist, Emmil Löthgren och Peter Fallgren.

Allra först att börja med Rätt metod var lag 601 med Jan Skog i spetsen. Det var hans lag som utarbetade det nya sättet att jobba med skogsavverkning. Följden har blivit att alla arbetslag knutna till Stora Enso nu ska utbildas och diplomeras enligt Rätt metod.

Kort handlar det om att under produktionen kunna ta den miljöhänsyn som krävs, att inte köra sönder markerna, och samtidigt möta kravet att få ut så mycket grot (grenar och toppar) som möjligt. Det spill som uppstår när skördaren tagit hand om stockarna. Ett material som går till värmeverken och där efterfrågan ökat kraftigt de senaste åren.

Entreprenören Fredrik Andersson och hans mannar i lag 616 är nu utbildade, godkända och klara.

– Det handlar om sunt förnuft egentligen. Inget konstigt, bara annan planering. Kanske metoden tar något längre tid, men det ökar knappast kostnaderna. Snarare tvärtom i slutänden, säger Fredrik Andersson.

– Man får tänka annorlunda. Men särskilt svårt är det inte, säger Peter Fallgren i laget.

– Dessutom är det roligt att kunna lämna ett område som ser fint ut, säger Billy Gustavsson i lag 616.

Att fokus på frågorna har lyfts upp från arbetarna, människorna ute på fältet i den så kallade verkligheten, tror Lars Erlandsson, Stora Enso, är en styrka.

– När ett arbetssätt är en tillgång blir det också lättare att ta åt sig. Finns det förståelse för en metod är den också enklare att sälja in. Även om detta är en egen metod inom vårt bolag har vi inga problem att dela med oss till kollegor. Och intresset är stort, säger Erlandsson.

Metoden har växt fram utifrån miljö- och naturvårdskrav. Krav som ökar och det är bara att hänga på framhåller Erlandsson.

– Men vi är naiva om vi tror att vi aldrig kommer att göra några fel. Därför är det oerhört viktigt med regelbundna uppföljningar, säger Erlandsson.

Rätt metod är viktig, men också ett steg mot vidare utveckling.

– Egentligen blir vi aldrig klara, det finns alltid saker att förbättra även i fortsättningen, säger Petra Silfver, distrikstchef inom Stora Enso.

Rätt metod är i dag inget valfritt enligt skogsbolaget. Det är ett arbetssätt som ska inplementeras i alla arbetslag och bli en självskriven del i avverkningen. Miljö- och naturvårdshänsynen är självklar, men även lönsamheten. De ekonomiska vinsterna har också varit tydliga med den nya metoden.

– Grotkvoterna har ökat med 20 procent i en jämförelse mellan 2011 och 2012. Mängden har ökat avsevärt, men även kvaliteten. Trots att alla inte är utbildade ännu, säger Haanes Vegard för Stora Enso.

Mer läsning

Annons