Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstolen upphäver KF-beslut om kommunalråd

Det var en jäv-situation när kommunfullmäktige förra året valde Christina Johansson (M) till kommunalråd på 80 procent. Det har Förvaltningsrätten fastslagit idag.

Annons
- Vi kanske måste ta hjälp av en jurist för det här, säger Siv Sander (S).

När kommunfullmäktige valde Johansson till nytt kommunalråd i Hällefors kommun deltog både Christina Johansson som hennes make Kenth W. Johansson (M) i omröstningen. Majoriteten i kommunstyret ansåg dock i efterhand, i ett yttrande till domstolen, att detta var ovidkommande då röstresultatet även med ersättare för Johansson + Johansson skulle gett samma utgång i valet.

Beslutet överklagades dock till Förvaltningsrätten av Samuel Eriksson (V).

Idag kom domen: Kommunfullmäktiges beslut den 12 november 2013 när Christina Johansson utsågs till kommunalråd tillkom inte i laga ordning och kommunfullmäktiges beslut ska därför upphävas.

I samband med att beslutet togs på KF-mötet bestämdes även att beslutet om tillsättandet av kommunalrådet skulle gälla retroaktivt från den 1 juli 2013 då Johansson hade tillträtt på posten. Förvaltningsrätten avstår att gå in på eventuell giltighet med detta beslut om retroaktivitet då domslutet redan har upphävt hela KF-beslutet.

Siv Sander (S) är ordförande i kommunfullmäktige och deltog i fullmäktige när detta beslut togs. Vad beslutet kommer innebära kan Sander inte svara på i nuläget.

- Vi får diskutera det här internt. Och vi kanske måste ha juridisk hjälp med detta från Sveriges kommuner och landsting, säger Siv Sander till NA.

NA har ringt Christina Johansson också för en kommentar men utan framgång än så länge.

Mer läsning

Annons