Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drag i spåret när hundarna får dra

Ester är en forstertik som vet när man får dra och inte. Och när hon ser en dragsele börjar hon hoppa och gläfsa, då vet hon att det är dags för träning.

Annons
På med selen. Midas vet när han får dra och inte, och när han har sele på sig går det bra. Jan Gunnarsson och matte Gunilla Jansson tar på selen.

Föraren Anna Lena Gerhardsson tar sig snabbt och smidigt genom elljusspåret med hunden i en två och en halv meter lång lina.

Anna-Lena och hennes hund är aktiva i sektionen för draghundsträning i Hällefors brukshundsklubb. I lördags var det prova-på-dag och träning för draghundar, vid Hurtigtorpet i Hällefors.

– Det finns olika varianter, berättar Jan Gunnarsson och visar.

Till exempel en vanlig mountainbike där draghundens lina fästs med en anordning nedanför styret.

Kickbike

Eller en sparkcykel, eller kickbike, som det kallas.

– Kickbike är enklare att själv styra farten och stanna om man vill det, berättar Jan. Och så är det förstås behagligare än med cykel om man råkar slå i backen.

För den ovane kan kickbike vara jobbigt i början, eftersom man aktiverar muskelgrupper som man vanligtvis kanske inte tränar. Men när man väl är i gång är det en mycket smidig träningsform.

– Dragandet är ett samspel mellan hund och förare och man anpassar farten och tyngden efter vad hunden orkar, berättar Jan Gunnarsson,

Gärna lite kuperat

Man kan köra var som helst, bara det inte är för hårt för tassarna. Gärna lite kuperat.

– Ett elljusspår som här är perfekt, säger Jan, men även grusväg med inte alltför stora stenar fungerar bra. Asfalt är däremot inte att rekommendera.

Det går förstås också bra att springa medan hunden drar. Då fästs linan i ett bälte som föraren har runt magen.

– Väldigt bra i uppförsbackarna, säger Jan.

Skidor, släde eller vagn som dras av ett spann hundar, är andra varianter.

Ett vanligt träningspass brukar Jan låta sin schäfer Arne dra mellan fem och sex kilometer.

Midas är en blandras mellan bordercollie och engelsk springer spaniel, och i dag är första gången som han och matte Gunilla Jansson provat kickbike.

– Det verkar passa oss jättebra, säger Gunilla.

Hon beskriver hunden som både vallhund och apportör.

– Han är väldigt duktig på att söka, men han vill också leka och springa. Han vet att han inte får dra med halsband, men med sele går det bra.

Därför kanske Midas lär sig ganska snart att dra kickbike, funderar Gunilla och ska hem och titta på Blocket efter begagnade kickbikes.

Dragtävling vid Hurtigtorpet

Nästan vilken brukshundras som helst kan passa som draghund. Förra helgen, när brukshundsklubben ordnade dragtävling vid Hurtigtorpet, fanns raser som riesenschnauzer, beagle och alaskan malamute representerade.

De vanligaste är raserna froster och pointer. Och sporten växer. Tävlingen hade deltagare från Härnösand till Skåne och det är en sport som ökar.

Nästa helg är det SM för draghund i Nybro, och representanter både från Hällefors och Filipstads brukshundsklubbar ska dit.

– Nu ska vi ut och träna ett pass för det, säger Jan Gunnarsson och försvinner ut i spåret med sin schäfer Arne.

Van att dra. Bordercollien Gasta är van att dra och vill gärna hänga med de andra hundarna ut i spåret.
Lätt uppför. Att springa med hund är en annan variant på draghundsträning. Jan Gunnarsson får hjälp i uppförsbackarna av schäfern Arne.

Mer läsning

Annons