Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen vindkraft i kommunen en önskan hos Boab

Boab vill köpa ett eget vindkraftverk och därmed själv klara det egna elbehovet. En förutsättning är dock att kommunen är med på vagnen.
– Det vore att lyfta Hällefors, om kommunen vågar sig på den satsningen, säger Boabs vd Jan Larsson.

Annons
Vinst på sikt. Ett eget vindkraftverk är en stor investering men skulle ge både ekonomiska och miljömässiga vinster enligt Jan Larsson, vd inom Hällefors bostads AB.

Styrelsen för Hällefors bostads AB har gett Jan Larsson i uppdrag att utreda möjligheterna till att äga ett vindkraftverk. Det rör sig om en investering på 45-50 miljoner kronor.

– Det skulle ge bra ekonomiska fördelar. Men vi kan inte genomföra detta själva, säger Jan Larsson.

I en skrivelse till kommunstyrelsen föreslår Boab att bostadsbolaget och kommunen gör detta tillsammans. Jan Larsson går ytterligare ett steg och uppmanar kommunen att ta initiativ till ett möte med omkringliggande kommuner för att vidga projektet till ett större samarbete.

Tanken är att köpa ett vindkraftverk som täcker behovet av el i Boabs och kommunens egna fastigheter. Den gemensamma årsförbrukningen uppskattas till cirka 5 miljoner kilowattimmar, kWh. Enligt Larssons är den bästa investeringen ett större kraftverk med en kapacitet på 7-8 miljoner kWh producerad el per år. Den beräknade besparingen i minskade elkostnader för kommunen och Boab skulle ligga på 1,6 miljoner kronor/år.

– Vindförhållandena är inte särskilt gynnsamma i vår egen kommun, men kraftverket kan stå var som helst. Vi köper det av någon som bygger, i exempelvis Lappland, Härjedalen eller Grängesberg. På platser där vindläget ger störst effekt.

Säger ks ja till förslaget innebär det också att kommunens borgensåtagande gentemot Boab måste utökas, med lika mycket som investeringen. Det finns i dag en kommunal borgen gentemot Boab på omkring 161,4 miljoner kronor.

Jan Larsson tycker investeringen är värd att satsa på.

– Även om det för kommunen kan kännas som ett gigantiskt belopp. Får man tillbaka pengarna i minskade driftskostnader är det rimligt.

Bostadsbolaget skulle, som Larsson ser det, effektiviseras och även göra miljömässiga vinster.

Ger ks ett positivt besked kan planerna förverkligas under 2013.

Mer läsning

Annons