Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eget eller gemensamt kommunarkiv

Ett eget arkiv i anslutning till Formens hus eller ett Bergslagsgemensamt i Stripa. Alternativ politikerna ska ta ställning till.

Annons

I dag har kommunen sitt långtidsarkiv i Kvarntorp i Kumla kommun. Största delen av kommunarkivet finns dock i kommunhuset. Det rör sig om cirka 780 hyllmeter. Hur mycket av detta som kan gallras bort kan inte bedömas i dagsläget.

Ett faktum är att lokalerna i kommunhuset inte uppfyller de krav som ställs på ett arkiv.

Sedan en tid tillbaka diskuteras ett gemensamt arkiv med kommunerna i norra länsdelen, i samarbete med Nora, Ljusnarsberg och Lindesbergs kommun. Med placering i Stripa gruvområde i Lindesbergs kommun. Det är ett av förslagen hälleforspolitikerna ska ta ställning till.

Fördelen med ett kommungemensamt arkiv i Stripa är bland annat möjligheten till hög kompetens på personal, goda arbetsytor och plats för studenter och forskare. Lösningen skulle också innebära att hela kommunens arkiv samlades på en plats.

Nackdelar med ett gemensamt arkiv är bland annat att det tar längre tid att få fram handlingar som då måste beställas och skickas.

Arkiv i Stripa skulle enligt beräkningar kosta omkring 500 000 kronor per år för Hällefors. Till detta kommer kostnader för arkivarietjänst.

Ett annat alternativ är att skapa ett nytt arkiv i Hällefors. Det skulle inrymmas i källaren under Terassen, i anslutning till Formens hus. Det skulle bli en form av kompaktarkiv med flyttbara hyllor på skenor.

Investeringskostnaden för ett eget arkiv på orten beräknas till 500 000 kronor.

Denna lösning skulle innebära att arkivet i Kvarntorp behålls. Vilket gör att arkivet inte samlas på ett ställe och kan ses som en nackdel.

En annan nackdel med ett eget arkiv kan vara att Hällefors kommun inte kan erbjuda samma nivå och bredd när det gäller personalkompetens, som ett större samlat arkiv skulle kunna ge. Detta skulle framför allt beröra forskare och studenter.

En fördel blir att det går snabbare att ta fram den typ av handlingar som mest efterfrågas jämfört med ett arkiv i Stripa.

Nämnas kan att i Kvarntorps arkiv förvaras kommunala handlingar från 1950 och tidigare. För hyra här betalar kommunen i dag 11 000 kronor per år, men en kostnad som bedöms stiga med det dubbla då lokalerna moderniserats.

Bedömningen från kommunledningens sida som genomfört utredningen är att kostnaderna för ett eget arkiv totalt sett bli lägre. Den årliga kostnaden bedöms uppgå till cirka 251 000 kronor per år. I den kostnaden ingår en arkivarie på runt 40 procents tjänst.

I morgon tisdag tar kommunstyrelsen upp frågan.

Mer läsning

Annons