Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egna händer vill köpa Sörgården

Privata bolaget Egna händer vill köpa delar av Sörgården. Diskussioner förs med Hällefors bostads AB som också lagt ett bud.

Annons

Egna händer har gjort en förfrågan hos Boab om att köpa hela Sörgården i Grythyttan men fått nej. Nu är det de tomma avdelningarna, det nedlagda kommunala ålderdomshemmet, som Egna händer vill köpa.

– Det talas om att avdelningarna ska rivas. Då måste det vara bättre att vi köper dem. Men vi är även intresserade av köket, säger Eva Hansen, Egna händers styrelseordförande.

Egna händer har redan startat viss verksamhet. En dryg handfull personer finns tillgängliga för att utföra tjänster inom hemservice. De rycker ut per timme för det privata bolaget.

En förhoppning är att starta någon form av äldreboende. Det nedlagda ålderdomshemmet i Sörgården skulle passa utmärkt anser Eva Hansen. Till en början rör det sig om ett trygghetsboende, med hyresvärdar, hem- och matservice.

Jan Larsson, Boabs vd, säger att frågan är på ett tidigt stadium.

– Vi har fört en diskussion om ett bud med Egna händer. De ska nu räkna på de ekonomiska förutsättningarna, om bolaget klarar att köpa delar av Sörgården.

Om en försäljning är realistisk vill Larsson inte uttala sig om.

– Det är en sak för politikerna att ta ställning till.

Det är delarna som blir över som kan bli aktuella, de som är föremål för rivningsdiskussioner, enligt Larsson.

– För Boab är det självklart bättre att sälja än att riva. Vi kommer att försöka göra det vi kan för att få ut det bästa möjliga av affären. Men i slutänden är det fullmäktige som avgör.

Om Egna händer tror sig gå i land med ekonomin kommer Jan Larsson att föreslå att ärendet tas upp i Boabs styrelse 19 mars.

FAKTA: Egna händer

är ett privat aktiebolag, politiskt oberoende, som bygger på så kallade folkaktier. I dag är ett 80-tal Grythyttebor ägare till 200 aktier. I bolagsordningen deklareras att ingen ska ha ensam majoritet och eventuell vinst går tillbaka till verksamheten.

i styrelsen ingår ordförande Eva Hansen samt ledamöterna Robert Engkvist, Ann-Marie Carlsson, Elisabeth Norén och Kjell Valegren.

Mer läsning

Annons