Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever serverade på bankett i stadshuset

Det var 580 gäster på middagen i stadshuset och över 40 kypare. Tre av kyparna var Jennifer Lepik, Viktor Michel och Rebecca Österberg från Pihlskolan.

Annons
Unga servitörer. Viktor Michel, Jennifer Lepik och Rebecca Österberg hade serveringsuppdrag på stor ceremoniell middag i stadshuset. BILD: ANDERS ALMGREN

Den 10 december arrangeras en av de största ceremoniella måltider vi har i Sverige; nobelmiddagen. Det sker i Blå hallen i stadshuset. Dansen som följer efter middagen är i Gyllene salen.

Det var i Gyllene salen som Karolinska institutet hade sin Promotionshögtid, med fördrink i Blå hallen, den 25 november.

Jennifer, Rebecca och Viktor läser tredje året på restaurangprogrammet med inriktning servering och de fick vara med på Karolinska institutets stora bankett.

– Vi skötte fatservering vid varsin station tillsammans med ordinarie servitör, berättar Rebecca.

En station betydde 15 middagsgäster. Bland de många gästerna fanns bland annat Fredrik Reinfeldt med hustru Filippa. Ingen i trion från Hällefors hade dock paret Reinfeldt vid sitt bord.

– Först trodde vi att vi enbart skulle servera varmrätt, men det blev även servering av förrätten. Vi var lite nervösa innan vi kom dit, men när vi väl började jobba så hade vi inte tid att vara nervösa längre, säger Jennifer.

Att medverka vid en ceremoniell middag skiljer sig mycket mot en vanlig restaurangservering.

– Här var allt noga styrt och skulle ske exakt samtidigt. På en signal dukade alla av på en gång, lika när vi serverade. Vi gick i en lång rad i salen och gjorde allt samtidigt, berättar Viktor. Det var också noga vid dukningen. De gick med måttstock när de dukade.

Maten bars fram av servitörerna på stora fat.

– Det var tunga fat. Varje fat hade ju femton portioner och faten togs direkt ut ur ugnar. Så de var varma också. Vi hade handskar och dubbla servetter när vi bar faten så vi inte brände oss, säger Jennifer.

Tanken med besöket i Stockholm och deltagandet vid banketten i Gyllene salen skedde för att eleverna skulle få vara med om en representationsmåltid liknande nobelmiddagen.

– Det här var kul och att få servera vid en nobelmiddag i framtiden vore ännu roligare, säger Viktor.

Mer läsning

Annons