Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En av de finaste anläggningarna”

I skogarna kring Hurtigtorpet finns kilometervis med preparerade längdspår. Det ser Hällefors skidklubb till.

Annons
Glider fram. Anna Kangasvieri och dottern Stina tog en tur i skidspåret. De bor i Karlstad men var på besök hos släktingar över julhelgen. ”Jag åkte här som barn så det är roligt att vara tillbaka, säger Anna Kangasvieri”.

Säsongen kom i gång ovanligt tidigt för Hällefors skidklubb den här vintern. I oktober började man som vanligt med barmarksträning. Men i år var vintern tidig och snart därpå var det dags att ge sig ut i spåren.

– I år gick vi på snö i mitten av november. Det är väldigt tidigt, säger klubbens vice ordförande Rolf Berglöf.

Han spår att säsongen kommer att bli lång.

– Det är åkbart till i början av april.

Varje år anordnar klubben två större skidtävlingar – Lospåret och Hälleforsrännet. Däremellan ordnar man två distriktsmästerskap och ett antal poängtävlingar.

– Det blir mellan fyra och sex sådana tävlingar om året. I år räknar vi med att det blir sex stycken. Det beror på tillgången på snö, säger Rolf Berglöf.

Lospåret den 22:e

Lospåret körs den 22 januari och är en fyra mil lång slinga.

De senaste två åren har deltagandet ökat. I år räknar man med över 100 anmälda.

I mars är det sedan dags för nästa stora lopp – Hälleforsrännet.

Rolf Berglöf betonar att anläggningen är öppen för allmänheten. Sedan tre år tillbaka måste den som är över 21 år dock köpa ett spårkort för att utnyttja anläggningens längdspår. Men längdspåren är knappast någon vinstmaskin för det. De preparerade spåren består av ett 40 centimeter tjockt täcke av konstsnö. Och det kostar att hålla spåren i gång.

– Spårkorten bekostar i stort sett bara diesel till pistmaskinen, säger Rolf Berglöf.

Skid- och löparklubb

Verksamheten vid Hurtigtorpet bedrivs av Idrottsalliansen Hurtigtorpet som består av skidklubben och löparklubben.

Idrottsalliansen bekostar en del av kostnaden för att tillverka snön, men själva arbetet sköts av frivilliga krafter som hjälps åt att preparera spåren.

Dessutom finns en jourhavande spårpatrull.

– Är det tävling en lördag förmiddag och de ser att det snöar så ger de sig ut tidigt för att spåren ska vara uppkörda, berättar Rolf Berglöf.

På programmet i vinter står förutom tävlingar också en invigning av nya elljus längs banan. Och från och med i mitten av januari håller Hurtigtorpets kafé öppet på söndagar.

– Utan att skryta kan jag säga att vi har en av de finaste anläggningarna i Mellansverige, säger Rolf Berglöf.

Mycket att göra. För Hällefors Skidklubb och dess medlemmar blir det en hel del att ordna med inför vinterns tävlingar. Här Ingemar Karlsson, Rolf Berglöf och Christer Carlsson.

Mer läsning

Annons