Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En helkväll för Hällefors framtid

Visionsträffen blev en höjdare med massor med idéer för Hällefors framtid. Runt 100 besökare slöt upp och det var fler än kommunchefen Ola Ström hade vågat hoppas på.

Annons
Bra uppslutning. Mängder med deltagare slöt upp på visionskvällen, säkert runt 100 eller fler.Foto: Thomas Eriksson

Här är det högt till tak både mänskligt och fysiskt sett när kommunen bjöd in till visionsträff i Formens hus. Fritt fram att kläcka hur många tankar, idéer och visioner som helst – för framtiden för Hällefors. Det var allt från devisen ”Det går alltid!” till mer konkreta och jordnära visioner.

– Vision 2020 måste väl ändå vara att Hultman får en polisbil så han slipper cykla, tycker Vivianne Pettersson, hälften på skoj och hälften på allvar.

Både hon och polisen Sven-Åke Hultman tycker att det var en väldigt bra träff.

– Vi måste ha samarbeta, alla i kommunen, föreningsliv, företag, kommunen. Det här är en bra början, hoppas det fortsätter, säger Vivianne.

Deltagarna delade in sig i tre grupper för att spåna idéer och visioner: företags-, utbildnings- och föreningsgruppen där Vivanne och Sven-Åke Hultman deltog.

– Det var givande samtalsämnen, och vi föreslog att kommunen anställer en samordnare för föreningslivet, förklarar Sven-Åke Hultman.

Ett annat av alla förslag var ett allaktivitetshus vid Hällevi. Inbjudna var även en panel med Agneta Yngve, professor på restaurang- och hotellhögskolan, Pelle Agorelius, vd för Saxhyttegubben, Phetra Ericsson personalchef Ovako och Mia Spendrup, vd för Loka brunn och gästgiveriet i Grythyttan.

Som företagare kan det kännas väldigt ensamt ibland, berättar Mia Spendrup.

– Jag önskar att vi kunde ha ett forum att vända sig till så att man inte känner sig så ensam. Ibland behövs någon att bolla med, det är viktigt, förklarar hon.

Att det är nödvändigt med samverkan tycker även kommunchefen Ola Ström, kvällens moderator.

– På en liten ort måste vi hjälpas åt för att det ska hända något.

Det är också viktigt att ha en utbildning som hänger ihop med den verksamhet som finns i kommunen, förklarar Phetra Ericsson.

– Och att blicka framåt och lyfta det som är bra i kommunen, för det finns mycket att bygga på.

Gani Mohammed fick jobb på Ovako och flyttade till Hällefors för ett och ett halvt år sedan. Han tycker det är fantastisk fin natur och miljö och att Hällefors kunde utnyttja sina tillgångar som de gjort i Kiruna med ishotellet.

Till exempel starta ett naturhotell – med moderna kojor högt upp i träden. Det skulle dra till sig turister och bli omtalat.

– De bor i städer vill ha ett annat liv på semestern, lugn och ro, förklarar han. Och varför inte starta något utvecklingsprogram och bjuda in utlandsstudenter från hela världen, föreslår han.

Diskussionspanel. Pelle Agorelius och Mia Spendrup ingick i panelen tillsammans med Agneta Yngve och Phetra Ericsson.
Vivianne Pettersson och Sven-Åke Hultman tyckte att det var en bra träff som verkligen behövs.
Utbildning. Deltagarna delade in sig i tre grupper, företag, föreningsliv och här utbildningsgruppen för att spåna idéer och visioner.
Talar för sig själv.

Mer läsning

Annons