Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En långritt för ridsporten

Hundra dagar på hästryggen och minst dubbelt så många mil. Det är den samlade uppgiften när Jubileumsritten går genom Sverige. I helgen överlämnades budkaveln i Hammarn.

Annons
Jubileumsryttare. Maria Bondestam Kroon med Milla Magica och Clara Stéen med Herkules är ryttare från Hällefors som deltar i en delsträcka av de 100 mil som jubileumsritten består av.

Hälleforsryttarna Clara Stéen och Maria Bondestam Kroon lastar av sina hästar på parkeringen i Hammarn. Tina Sjöholm är ägare till Herkules och hjälper till. Hon är samordnare i Hällefors men avstår själv från att rida.

Från Askersund kommer ett annat gäng med sina hästtransporter. Hästarna förbereds inför en av många delsträckor i Jubileumsritten som startade 18 maj i Skåne och fortsätter upp mot Norrbotten.

– Så här firar vi att Svenska ridsportsförbundet fyller 100 år, säger initiativtagaren Gunilla Nilsson från Askersund.

Mot GrängesbergDet är en form av stafettridning som genomförs på mindre vägar där en rad olika ridklubbar och ryttare i hela landet engageras. En budkavle överlämnas vid olika platser. I söndags var det dags att ta emot den i Hammarn, en anhalt i ritten som fortsätter över Sikfors och Skåln för att gå vidare till nästa överlämnande i Grängesberg.

Ryttarna från Hällefors hänger med några mil i den egna kommunen. Ett par timmar på hästryggen väntar.

– Det är första gången jag ska rida så långt, men det känns roligt, säger Clara Stéen som väntar med Herkules att få ge sig iväg.

– Några av oss har provridit sträckan och den känns bra, säger Maria Bondestam Kroon som följer med på Milla Magica.

Gänget från Askersund övernattar i Skåln för att sedan föra budkaveln vidare.

”Verkligen roligt”– Det känns verkligen roligt med sådan uppslutning, över hela landet. Många har verkligen ställt upp. Här firar vi och visar våra hästkrafter, säger Gunilla Nilsson.

– Nu kommer dom! ropar någon och pekar bortåt vägen och ljudet från hästhovarnas smatter mot asfalten närmar sig.

Värmlandsryttarna kommer med budkaveln från Nykroppa. Michelle Du Plessis överlämnar den till Karin Knutsgård, Enköping och Mälardalens distansryttarförening.

På budkaveln skriver alla deltagande ryttare upp sina namn. Dokumentet ska sedan överlämnas till Sveriges ridsportsförbund.

Budkaveln kommer. Värmlandsryttarna rider från Nykroppa och ska överlämna budkaveln till nya ryttare i Hammarn, Hällefors.
Överlämnade. Stafettritten är ett sätt att uppmärksamma ridsporten och de hästkrafter som finns ute i landet. Michelle Du Plessis ger budkaveln till Karin Knutsgård som tar den vidare till Dalarna.

Mer läsning

Annons