Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En prisad ledare

En före detta rally-förare som grundade Hjulsjö-joggen och som har tio Vasalopp bakom sig. Thord Lindberg, 59, vinnare av Bildningsnämndens ledarstipendium, ser till att de unga rör på sig och att inte bygden dör ut.

Annons
Arvtagare. På 60-talet var det en präst som ordnade pingiskvällar för ungdomarna. När Thord flyttade till Hjulsjö tog han över ungdomsverksamheten. Han hoppas att någon av de unga tar över efter honom.

Det var en gång en präst i Hjulsjö som ordnade pingiskvällar för ungdomarna i bygden. Thord Lindberg och vännerna i Bredsjö-gänget brukade vara med. När han senare hamnade i Hjulsjö gick han med i byföreningen och tränade de unga i löpning, orientering och längdskidåkning. För att få pengar till föreningen startade han tävlingen Hjulsjö-joggen.

Efter att ha varit ordförande i föreningen bestämde han sig för att fortsätta träna de unga.

– Det är roligt att följa dem. Se hur de utvecklas från att de är små, säger han.

Engagemang är viktigt

Han poängterar hur viktigt det är för barnen i glesbygden att träffas och att de blir engagerade. Någon måste ju ta över i byföreningen så att inte bygden dör.

Som ung hade han en stor passion för rally och på åttiotalet hamnade han på prispallen som tvåa och trea ett flertal gånger. Hjärtat bankar fortfarande för rally, men nu är det konditionsträning för de unga som tar upp tiden.

Telefonförsäljare

Vem som nominerade honom till ledarstipendiet, det har han ingen aning om. Och när de ringde från kommunen var han misstänksam.

– Först trodde jag att det var en telefonförsäljare.

Han blev glad för stipendiet och tycker det är kul att bli visad uppskattning, ”så att man orkar med”. Det är redan bestämt vad pengarna ska användas till. Ungdomarna ska få åka till en skidtunnel i Torsby.

– Ja, utan dem hade jag ju aldrig fått stipendiet säger Thord Lindberg.

Mer läsning

Annons