Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En samlingsutställning med kraft

Kreativiteten bland lokalbefolkningen lyfts fram i en konstutställning på biblioteket. Här bjuds på spännande möten.

Annons
Spännande möten. Gunilla Josefsson, Bredsjö kulturkooperativ, hänger konstverken i utställingen.

Sedan många år tillbaka bjuder kommunen in ortsbor, amatörer och professionella, till en gemensam samlingsutställning i utställningslokalen på Hällefors bibliotek. Till traditionen hör att hålla vernissage 1 advent, i samband med skyltsöndagen. Så även i år.

– Detta är ett spännande möte mellan kreativa människor, mellan diamentralt olika bilder och tekniker, säger Gunilla Josefsson i Bredsjö kulturkooperativ som tillsammans med ABF och Hällefors kommun arrangerar utställningen.

Gunilla hängde verken under fredagen tillsammans med Katarzyna Jankowska, också hon från Kulturkooperativet.

– Rummet bestämmer mycket hur utställningen kommer att se ut. Det gäller att ta hänsyn till ljuset och väggarna. Men också hänga verken så att de funkar tillsammans, säger Gunilla som är utrustad med tumstock, hammare och spik.

Med noggrannhet hängs tavlorna med hjälp av ett lod.

– Så det blir ordentligt rakt, säger Gunilla och jobbar på.

Syftet med utställningen är att visa den kraft och kreativitet som finns lokalt. Att ge kommuninnevånare möjlighet att visa upp sig.

– Människor bjuds in och det känns häftigt att folk kommer hit med sina grejer, alster de suttit hemma och skapat. Det är modigt också, säger Gunilla.

Var gränsen mellan amatör och professionell går är oklart. Här finns helt klart en gråzon. Men Gunilla gissar att det kan ha med försäljning att göra.

Rent kvalitetsmässigt finns det förmodligen inte någon gräns alls. Här är det helt andra parametrar som gäller. Framför allt individens uppfattning, tycke och smak.

I år är det totalt åtta konstnärer som finns representerade. Dessa är Rolf Pettersson, Per Östling, Atie Bernet, Ona Andersen, Doris Edsback, Ing-Marie Bosshammar, Emmy Rudfält och Joanna Nyroos.

Utställningen kommer att visas under december och januari.

Katarzyna Janokowska med ett verk av Per Östling.
Skulpturer skapade av Rolf Pettersson.

Mer läsning

Annons