Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sista slipning innan det är dags för scenen

Det myllrar av barn och ungdomar bakom kuliss­erna på Folkets hus. Med bara några minuter kvar till entrén repeteras det in i det sista för Hällefors kulturskolas årliga vinterföreställning.

Annons
I Sista minuten. En liten stund innan kulturskolans stora Vinterföreställning börjar repeterar danseleverna sina steg framför spegeln en sista gång.

I rummet med spegelväggen tas dansen om igen. Läraren Erika Modén ger en sista liten kurs.

– Nu när ni snart ska in bildas det adrenalin i kroppen. Det gör att ni rör er lite fortare än ni tror. Lugna ner era kroppar lite. Lyssna på musiken, den kommer inte att snabba på.

De tar det en sista gång –det sitter perfekt.

I ett annat rum är

det nästan dags att lägga ifrån sig instrumenten. Musikgruppen består av en mängd violinister och så Lovisa Herou på blockflöjt.

– Vi har varit tvungna att lära oss allt utantill, för vi får inte ha några notställ. Det ser för fult ut på scen, förklarar hon.

De är klädda i hängslen och snusnäsdukar, en del med cowboyhatt.

– Vi ska se lite bondaktiga ut.

Eleverna på kulturskolan är i alla åldrar. En av dem som varit med länge är Alexander Kekokangas som går i tvåan på gymnasiet. Han står lugnt lutad mot väggen i korridoren där alla samlas.

– Jag har varit med i kulturskolans sång och teater i fem-sex år...eller mer kanske.

Men varför har han en så svart mustasch påklistrad?

– I kväll ska jag sjunga och föreställa Freddy Mercury. Och dansa lite, fast det brukar jag inte.

Amber Klaassen, Agnes Hultgren och Johannes Niittimäki har klätt sig så att de ska se ut som om de kommer från 1990-talet. De har övat på poplåten Teenage Dirtbag, en hit från den tiden. De är inte heller särskilt nervösa.

– Vi tre brukar spela ihop. Att stå på scen har vi gjort så många gånger förut, säger Agnes.

Desto mer pirriga är Nicole Geber, Saga Immonen, Ida Hermansson och Tina Braun. De har rikligt av ljusblå ögonskugga och blå huvor. Där bak hänger svansar med stora taggar på.

– Vi är dinosaurier, förklarar de och tar några danssteg en sista gång innan det är dags.

Att alla figurer har så olika karaktär och kommer från olika tidsåldrar har sin förklaring i att hela föreställningen handlar om tid, om att ha tid. Därmed är det en tidsmaskin som har lite av en huvudroll under kvällen. När den rullas in fnyser de båda ”vaktmästarna” Bengan (Sofia Hautanen) och Jörgen (Mikaela Cederlöf), som båda är lysande i sina roller.

– Va! Det ser väl alla att det där är nåt som bildeleverna har kladdat ihop!

Visserligen sant, men snart börjar det pysa och flamma. Och tiden förvandlas inför publiken som fyllt salen till sista plats.

Konferencierer. Sofia Hautanen och Mikaela Cederlöf föreställer vaktmästare och är allra först ut på scenen.
Alla åldrar. Lovisa Herou, Neryse Klaassen, Klara Eriksson och Simone Kjellberg Pirttijärvi är några av kvällens musiker.

Mer läsning

Annons