Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tråd till vår historia

– Inte trodde jag det var så jobbigt förr, säger Alicé Eriksson, en av eleverna i årskurs 5 som gästar Hällefors hembygdsgård för att se och prova gammalt hantverk.

Annons
Varpning. Att en trasmattas tillblivelse startade med varpning hade Amanda Bengtsson ingen aning om när hon provade tekniken med hjälp av Signhild Johansson.

En av grupperna kommer ut från smedjan där de fått se hur det kan gå till att tillverka olika verktyg på gammaldags vis. Sten Forsberg och Kjell Bäcklund knutna till Hembygdsföreningen har visat de olika handgreppen och berättat om smedens arbetsvillkor.

En inblick

Hembygdsföreningen i Hällefors har öppnat gården för att ge eleverna en inblick i vardagen förr. I flera olika stationer gavs tillfälle att se eller prova olika hantverk eller tekniker.

– Mormor har berättat en del så jag är inte direkt förvånad, men att det var såå mycket arbete förr visste jag inte, säger Alicé Eriksson som avverkat några av stationerna redan.

Clara Steén har nyss fått känna hur tungt det är att dra den stora bälgen i smedjan och konstaterar att det måste bli jobbigt i längden.

– En säljpipa, förklarar Olle Käller en bit bort som jobbar med kniven. Han har redan tillverkat en och gör nu sin andra pipa.

Tar lite tid

Andra har fått tvätta mattor, se vävning och varpning samt lära sig knyta knopar.

– Det tar lite tid att få till det, säger Chester Pettersson som visar hur man ska jobba med repet för att få ett dubbelt halvslag eller en stopparstek. Råbandsknopen känner de flesta redan till.

– Men det är inte många som gör den på rätt sätt, säger Chester och visar eleverna.

Levi Nikitin inviger grupperna i hur man gjorde upp eld på stenåldern med en sten i flinta och vandrar sedan i tiden, över tändstickorna och fram till den moderna cigarettändaren.

– Vi har fått lära oss väldigt mycket faktiskt, säger Alicé Eriksson som är nöjd med dagen.

Krafttag. Varmt blev det i smedjan när Izak Sipinen vred järnet som värmts upp av Sten Forsberg som visade hur smide gick till.
Knepigt. Lite tid krävs för att slå knopar. Evelina Sundström och Sanna Anttila får hjälp av Chester Pettersson.
Hantverksdag. Olle Käller täljer en säljpipa när elever i årskurs 5 strålar samman på hembygdsgården i Hällefors för att prova gamla hantverk.

Mer läsning

Annons