Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En utställning mot främlingsfientlighet

– Vad heter Otto i dag? Kanske Hamid eller Mohammed?Kommunchef Ola Ström invigde på onsdagen utställningen Min farfar kom till Sverige – en utställning mot rasism och främlingsfientlighet.

Annons
Flykt. En världskarta och frågan: Om det blir krig i Norden och du måste fly, vart flyr du? Ola Ström och Anna Henriksen diskuterar detta.

Otto Jensen utvandrade från Danmark till Sverige. Otto var Lena Ryös farfar och med hjälp av konstnären Sara Mirzajanzadeh har Lena Ryö skapat ett samtidsprojekt kring sin släkthistoria.

Utställningen utgår från brev skrivna 1915–30 som Lenas danska familj skrev till sonen Otto när han utvandrat år 1914. Breven handlar om det vardagliga i livet; sjukdom, brist på arbete, oro för barnen och goda råd. Det första världskriget finns i bakgrunden. Utställningen vill med collage av fotografier och texter visualisera Ottos historia.

– Skalar man bort den historiska kontexten framstår en bild av relationer på avstånd, att det som var viktigt då är viktigt i dag, att de nära och kära betyder mest, sade Ström i invigningstalet.

Utställningen vill att människor ska reflektera över hur vi i dag ser på och bemöter människor som av nöd eller frivillighet söker sig hit. Utställningen visas i Formens hus till den 6 mars.

– Sara Mirzajanzadeh ska också arbeta utifrån utställningen tillsammans med elever i årskurs 1 till 3, berättade Anna Henriksen, kultur- och fritidschef på Hällefors kommun.

Läs mer om Min farfar kom till Sverige via länken här.

Berättelsen Om Otto. Med brev och fotografier ges en inblick i släkten Jensens vardag. Utställningen visas i samarbete med Sveriges konstföreningar Örebro län och Konstfrämjandet.

Mer läsning

Annons