Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esko fångar Argenta med sitt berättande

Engagemanget är stort, intresset likaså. Esko Thorell fångar medlemmarna i Argenta med sin kunskap om händelser omkring andra världskriget.

Annons
Fängslande. Esko Thorell har sedan de egna tonåren haft ett djupt intresse för händelser kopplade till andra världskriget. Nu gästar han pensionärerna inom Argenta för att dela med sig av sitt kunnande. Med målande beskrivningar speglar han en tid och fångar sina åhörare.

Människorna står i centrum. Esko ger en rad målande beskrivningar av episoder inträffade i tider kopplade till andra världskriget. Han berättar om enskilda personers öden, men ger också de stora penseldragen i svensk historia och vad som hände i övriga världen under den här tiden.

Esko är gäst hos Argenta en gång i veckan för att dela med sig av sina kunskaper och egna erfarenheter.

– Jag är ju finskt krigsbarn själv, kom från Finland till Sunne 1942.

Intresset för de historiska händelserna kopplade till krigstiden har säkert med den egna livshistorian att göra tror Esko.

– Men min bror som kom till familjen i Sunne några år senare, 1944, är däremot inte ett dugg intresserad. Han brukar fråga: Håller du på med det där än?

Esko skrattar och skakar på huvudet. Visst är det olika, men hos honom väcktes nyfikenheten redan under tonåren. Sedan dess har han sökt och samlat fakta.

– Nu går det så mycket lättare, genom internet. Men längre tillbaka gällde böcker, i stor utsträckning också tidskrifter och andra människors berättelser.

Esko har sökt i bibliotek och olika arkiv. Oförtröttligt byggt på sitt kunnande. I många år har han också delat med sig. Esko har undervisat i grundskolan som extralärare, sänt radioprogram, föreläst.

Han får en särskild glimt i ögonen när han berättar. På frågor om det egna intresset kommer han snart in i ett nytt händelseförlopp, målar upp ett skeende, är mitt inne i en händelse och har åter fångat sina lyssnare.

– Vad som driver mig är svårt att svara på. Det är fantastiskt att upptäcka historien, hur människor hade det, alla öden. Men även hur samhällen och länder påverkades, förändrades.

Esko är snabbt inne i en ännu en berättelse, pekar på sambanden.

Studieträffarna inom Argenta har rubriken Sverige och Sveriges folk i världskrigets skugga. Esko har speglat 30-talets turbulenta tid, svensk flyktingpolitik, spioners verksamhet mot Sverige, ransoneringar och mycket mer.

– Vi hinner inte med allt utan fortsätter till hösten, konstaterar Esko.

– Otroligt intressant, säger Argentas ordförande Bo Svensson och övriga kring bordet nickar instämmande.

De var själva barn eller föddes under kriget. Esko berättar, men samtalen runt borden böljar också snart. Alla bidrar.

– Sverige var trots allt förskonat, medan Europa blev sönderbombat, säger Birgitta Andersson.

– Ja, varför klarade sig Sverige så bra? Det är en fråga vi ska ta upp i dag, säger Esko.

Här finns hur mycket som helst att reflektera över.

Mer läsning

Annons