Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett halvt sekel med hundar

Ett halvt sekel har gått sedan ordförandeklubban inom Hällefors Brukshundklubb slogs i bordet för första gången. Då höll Harry Hermansson i skaftet. I dag när jubileum firas är Jörgen Ekström klubbordförande.

Annons
Då och nu. Brukshundklubben i Hällefors fyller 50 år. Jörgen Ekström är ordförande i dag. Harry Hermansson var en drivande kraft när föreningen bildades 1962 och var också den första ordföranden. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Intresset för hundar var drivkraften hos Harry Hermansson som var med vid bildandet av Hällfors brukshundklubb 1962. Han fick sin första hund, en schäfer, i slutet av 50-talet och gick lydnadskurs i Karlskoga.

– Den klubben uppmuntrade till att starta verksamhet i Hällefors och så var bollen i rullning.

Harry valdes till den första ordföranden och klubben blev medlem i Svenska brukshundklubben.

Första klubbstugan låg i området Brandbo i Hällefors. Några år senare, 1965, fick klubben möjlighet att köpa fastigheten i Nygård där föreningen fortfarande håller till.

– Redan från början var inställningen i klubben att allt arbete ska ske på ideell basis, och den utgångspunkten har fortsatt gälla.

Drivande kraft

Harry har varit en drivande kraft allt sedan föreningsbildandet. Intresset för hundar har sporrat honom att gå en rad domarutbildningar. Meritlistan är lång och Harry är välkänd i hundkretsar. Han har dömt i tävlingar över hela Sverige men även i Norge och Finland. I fjol utsågs han till honnörsdomare av Svenska kennelklubben.

Många medlemmar har genom åren dragit och drar fortfarande ett stort lass för att få verksamheten att fungera. Ordförandeskapet lämnade Harry för länge sedan och i fjol beslutade han att även kliva åt sidan i fråga om domarsysslor.

Jörgen Ekström håller som ordförande i det yttersta rodret i dag.

– Mor och far hade en blandras när jag bodde hemma. I slutet av 60-talet skaffade jag min första schäfer. Att ha hund känns bara självklart, säger Jörgen.

Kontakten

Både Harry och Jörgen fascineras av kontakten som kan byggas mellan hund och ägare. Ett förhållande som också kan förbrylla. Inget är givet och kanske är det den utmaningen som blir den största drivkraften.

Harry framhåller att Brukshundklubben också gör stor samhällsnytta. Här passerar i stort sett alla hundar med sina ägare, genom valpkurser och vidareutbildningar.

– Att vara hundägare är förenat med stort ansvar. Vi ger de grundläggande kunskaperna i våra kurser, för att hundarna ska fungera i samhället. Det är oerhört viktigt, säger Harry.

Blickar bakåt

Nu jubilerar klubben med festligheter kommande helg och blickar för ett ögonblick bakåt på tider som varit. Men sedan är det nya tag som gäller, med sikte på framtiden.

Starten. Första klubbhuset arrenderadeb Brukshundklubben i området Brandbo i Hällefors.

Mer läsning

Annons