Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyft för kultur- och föreningsliv

Hon vill lyfta den lokala kulturen. Och föreningslivet. Anna Eriksson är kultur- och fritidssekreteraren som brinner för sina arbetsområden.

Annons
Samlande kraft. Anna Eriksson brinner för lokala kultur- och föreningslivet och vill inspirera fler i strävan att bredda och fördjupa utbudet.

I botten är Anna Eriksson teaterpedagog och började jobba inom Hällefors kommun med att leda barn- och ungdomsgrupper. Ett par grupper har hon kvar, men tjänsten i dag är nästan helt administrativ.

– Finns massor att göra och utveckla. Det här är verkligen jätteroligt.

Förutom rent praktiska uppgifter, som att sköta schemaläggning av sporthallens tider och jobba med kommunens olika stipendier, ska Anna Eriksson vara kontaktperson mot de lokala föreningarna.

– Tidigare har kontakterna splittrats upp på fler, nu ska den delen renodlas. En nysatsning.

Ett aktuellt föreningsregister ska upprättas och Anna Eriksson planerar samla kontaktpersoner för föreningarna till ett möte.

– Förmodligen i höst. För att presentera mig, berätta om bidragsregler, men också höra vilka tankar som finns där ute. Vi har ett levande föreningsliv, men jag hoppas att vi ska kunna göra det ännu mer levande.

Anna Eriksson är övertygad om att föreningarna har stor betydelse i en ort.

– För att kunna träffas kring en gemensam sak, vara tillsammans, lära av varandra. Den sociala delen är oerhört viktig. Men även att kunna samarbeta över gränser, men då måste man känna till utbudet.

I botten handlar det om att trivas, vilja bo kvar och få människor att flytta hit.

Till detta är det lätt att koppla in kulturen som är en annan del av Anna Erikssons uppgifter.

– Jag hoppas kunna dra i gång en arrangörsförening, människor som jobbar för att få hit teatrar, musik eller annat som ger upplevelser. Vi har en hel del verksamhet på orten som riktar sig till barn och unga, men i stort sett inget för vuxna. Det hoppas jag kunna ändra på.

Såväl förenings-

som kulturlivet har större betydelse för samhället än många kanske tänker på, tror Anna Eriksson.

– Alla behöver upplevelser av olika slag. Forskning visar också att vi blir gladare och mår bättre av kultur. Jag tror på det.

Viktigt i ett uppbyggnadsarbete är att invånarna är med på vagnen.

– Föreningarna är kommunborna och de ska också äga kulturen.

Barnen är redan med i processen genom skolan. Nu finns också planer på att både bredda och fördjupa kulturskolans utbud.

– Vi går ner i åldrarna och barn från 5 år ska exempelvis kunna börja spela fiol. Det behövs förnyelse och en tanke är att skapa nyfikenhet hos de yngre barnen.

Hon har

massor av idéer och en förhoppning om att fånga intresse och vilja hos fler. Tillsammans med andra är det mesta möjligt resonerar Anna Eriksson.

Mer läsning

Annons