Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva-Stina tar ton med de dementa

Säg det med en sång. Det gör Eva-Stina Andersson så ofta hon kan på jobbet. Hon arbetar med äldreomsorg och inom demensvården är musiken ett bra verktyg. Som dessutom gör vardagen trevligare.

Annons
Sångens kraft. Att sjunga tillsammans med de gamla är ett bra sätt att öka välmåendet inom vården. Undersköterskan Eva-Stina Andersson sjunger så ofta hon kan och när det är lämpligt tillsammans och för de gamla. Här för Hjördis Ström och Ulla Busk. Bakom syns Arvid Karlsson.

För undersköterskan Eva-Stina är musiken självklar. Med åren har hon insett vilken betydelse sång och musik också kan ha inom vården.

Eva-Stina har jobbat inom äldreomsorg sedan slutet av 70-talet. Kollegan Anne-Louise Eriksson är också mångårig inom yrket. Båda har de upplevelser där musiken har fått människor att öppna sig, bli lite mer tillgängliga. I dag jobbar de på demensavdelningen Gläntan på sjukhemmet Fyrklövern. Minnet drabbas och livets små vardagligheter kan bli svåra.

– Vi kommer människor mycket nära, långt in på skinnet. Det kan vara svårt för alla parter. I vissa lägen lättar en sång upp, säger Anne-Louise.

Nyckel som låser upp

Eva-Stina nickar och förstår känslan precis. Musiken kan bli en nyckel som låser upp, river barriärer och löser upp knutar.

– Tonerna triggar igång något inom oss, berör människan på djupet. Musik gör oss glada, men kan också väcka andra känslor. Det är viktigt att välja rätt, säger Eva-Stina.

Hon kan släntra in på morgonen hon en boende och sjunga ”God morgon, god morgon”, medan någon annan vill att det ska vara tyst eller gläds av lite smågnolande. En del vill höra psalmer, andra visor eller schlager.

– Sången kan göra vårdsituationen lättare. Vi kan nå målen på ett smidigare sätt. Bara att ta några steg över golvet kan vara enklare till musik, säger Eva-Stina.

Vårdtagarna blir så att säga med på noterna.

Sångstunder

Då och då ordnas små sångstunder i samlingssalen. Det här är en sådan dag. Eva-Stina stämmer upp och snart faller en efter en kring bordet in.

Evert Taube, en psalm men också barnvisor rullar ut i rummet. Stämningen blir snabbt lättsam och trivseln sprider sig. Ögon börjar glittra, en fot stampa och kroppar vagga i takt. Eva-Stina fattar någons hand, stryker en kind i vänlig uppmuntran.

– Sången kan dämpa oro, men den kan lika snabbt vara tillbaka, när sången är slut. Att vara här och nu är viktigt. Vi måste tänka på att ge våra boende den här glädjen, även om den bara är för stunden. Det är bra just då och det måste vi ge, så ofta vi kan, säger Eva-Stina Andersson.

Mer läsning

Annons