Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expert sågar även detta förslag

Nils Funcke från Statens Yttrandefrihetskommitté sågar även det nya förslaget till mediapolicy.
– Den viktigaste invändningen är att det saknas en beskrivning av meddelarskyddet, säger Funcke.

Annons

Det policyförslag som kommunfullmäktige i februari skickade på återremiss hade enligt Funcke stora brister och olyckliga formuleringar. Policyn hade visserligen inte brutit mot lagen, men dokumentet kunde leda till en tystnadskultur, befarade Funcke, att anställda inte vågar yttra sig.

Att formuleringen att medarbetare vid mediakontakt bör informera chef har tagits bort nu är bra men inte tillräckligt, framhåller Funcke.

– Det värsta är borta, men enligt min uppfattning duger inte policyn trots det.

NA bad Nils Funcke läsa igenom hela policyförslaget och därefter lämna synpunker och eventuell kritik.

Så här kritiserar Funcke det nya mediapolicyförslaget:

1) Det saknas en beskrivning av meddelarskyddet.

2) Det är fel att som görs under punkt 6.1 (Kommunikation med media) sista stycket begära att den som informerat media ska meddela andra det. Det kan få en återhållande effekt på kontakterna med medierna.

3) Det som anges under punkt 3 (Informations- och kommunikationsansvar) talar om samstämmighet. Det kan uppfattas som att det gäller alla och inte bara den grafiska profilen.

4) Det saknas en beskrivning om varför det är centralt med en meddelarfrihet och ett skydd för meddelare, till exempel att avslöja korruption och missförhållanden. Istället talas under punkt 2 (Målsättning) om informationen man lämnar ifrån sig ska bidra till att verksamhetsmålen uppnås. Inget fel att säga det när det gäller kommunens officiella information men här är det formulerat som att det kan uppfattas som att det gäller alla.

Mer läsning

Annons