Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra KS för Formens hus

Ekonomin för Formens hus är akut dålig, men hur de ekonomiska bekymren ska lösas är oklart. Ett extra kommun-styrelsemöte måste hållas med anledning av detta.

Annons

Ett kortfristigt lån på 400 000 kronor till Formens hus som ska betalas tillbaka senast den 31 mars är redan beviljat. De pengarna räcker för att stiftelsen ska klara driften av Formens hus årets första tre månader.

Ytterligare 1,2 miljoner kronor behövs alltså för att driften av huset ska täckas resten av året.

Till kommunstyrelsens möte i tisdags föreslogs att ytterligare ett kortfristigt lån på 400 000 kronor skulle ges till Formens hus, men efter långa diskussioner blev det enda beslutet att inget beslut skulle tas i frågan på mötet. Ett extra kommunstyrelsemöte ska i stället hållas snarast enbart för att diskutera Formens hus ekonomi.

Kommunen äger huset

Kommunen äger byggnaden Formens hus som stiftelsen sedan hyr. En tanke som diskuterades på mötet är att kommunen ska omförhandla hyreskontraktet med stiftelsen och sedan låta stiftelsen betala hyra enbart för det våningsplan där design-utbildningen Fidu håller till. Det skulle betyda lägre fasta kostnader för stiftelsen och att intäkterna från Fidu också skulle täcka stiftelsens kostnader.

Kan troligen aldrig betala

Det diskuterades också om Formens hus skulle få ett lån eller ett bidrag. Politikerna konstaterade att det antagligen inte spelade någon roll om man kallade det för lån eller för bidrag då stiftelsen i slutänden troligen ändå aldrig skulle ha möjlighet att betala tillbaka några pengar.

– Formens hus är ett stort mörker, men vi måste hitta en lösning så att Fidu kan vara kvar, sade Lars-Göran Zetterlund (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

En uttalad ambition är att kommunen ska kräva att få egen majoritet i styrelsen stiftelsen Formens hus. Detta för att kommunen ska ha total kontroll över beslut som stiftelsen fattar. Förutom kommunen ingår organisationen Svensk form och stiftelsen Svensk industridesign i styrelsen.

Kommunstyrelsen har dessutom begärt att stiftelsen presenterar en långsiktig plan för sin verksamhet. När det extra ks-mötet ska hållas är inte bestämt än.

Mer läsning

Annons