Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelmat går åt i kylan

Mängder med frön, talg och annan mat serveras fåglarna vid Ornitologiska föreningens matningsstation vid Hurtigtorpet. Nu när det är vinter och kallt krävs extra omvårdnad.

Annons
Energipåfyllning. Fåglarna behöver mer energi när det är kallt. En liten fågel måste äta mer än sin egen kroppsvikt varje dag för att överleva. Nils Hultman i Hällefors ornitologiska förening sköter matningsstationen vid Hurtigtorpet.

Många upplever en slags fröjd att betrakta flaxande fåglar och ordnar själva med fröstationer.

– De som bor i hyreshus har däremot inte alltid möjligheten. Hyresvärdar säger nej med tanke på att fågelborden lockar till sig möss och råttor, säger Nils Hultman i Ornitologiska föreningen som i fjol tog initiativ till en offentlig matningsstation.

Nu finns den vid Hurtigtorpets främre parkering.

– Ett perfekt område med skogen intill och ett relativt lugn. Det går alldeles utmärkt att stanna till med bilen tio-femton meter bort och titta.

Här finns allt en fågel kan önska - solrosfrön, hampfrön, talgbollar, margarin, nötter, bröd och annat gott. Olika fåglar föredrar olika slags mat. Nils sköter om matningsplatsen och berättar att det går åt hundratals kilo frön och nötter på ett år.

Förutom att göra våra bevingade en viktig tjänst i vinterkylan är tanken att allmänheten ska ges möjlighet att se dem på nära håll. Vanliga fåglar som talgoxe, blåmes och nötväcka är dagliga gäster men här har också dykt upp nötkråka, gråspett och stenknäck.

Mer läsning

Annons