Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färd i inre och yttre landskap

Ensam med slädhundar färdades Niklas Eriksson cirka 180 mil upp till Treriksröset. En utmaning planerad i minsta detalj men som kräver stor kunskap och uthållighet.

Annons
Hemma igen. Han kallar dem sina fyrbenta hjältar. Niklas Eriksson är stolt över sina hundar och att de tillsammans lyckats genomföra resan på cirka 180 mil upp till Treriksröset.

Nu pustar de ut efter åtta veckors äventyr i snö och kyla. Niklas har visserligen börjat jobba igen och vardagen har sakta rullat igång, men hundarna vilar i sin hundgård.

Noga förberett

Kontrasten från den vardag som nyss fanns är stor. Intrycken från resan i norra delen av Sverige, från Sälen via Skanderna till landets nordligaste punkt, är otaliga. Men faktum är att färden startade redan för två år sedan, på kartan och i Niklas huvud. Planering och uppladdning är en förutsättning för att lyckas.

– Det senaste året har hundarna gått omkring 580 mil. Själv har jag också förberett mig både fysiskt och psykiskt.

Rutterna var planerade med inlagda matdepåer. Niklas räknade ut hur mycket mat som krävdes och packade lådor som hustrun Camilla skickade, allt eftersom resan framskred. Hundfodret beställdes i förväg och levererades till samma plats av en foderbil.

Tycker om utmaningar

Avståndet mellan depåerna var 30 mil, en ganska lång sträcka, men Niklas ville ha friheten att kunna planera etapperna och anpassa sig efter förhållanden i väder och terräng. Färden var lagd nära norska gränsen där området är mest opåverkat av människan. Han ville uppleva unik vildmark.

– Friluftsintresset har jag sedan barnsben. Resan har alltid varit en dröm att få genomföra. Jag tycker om utmaningar.

Släden, helt tillverkad i trä, vägde packad ungefär 110 kilo och drogs av de fem hundarna. Niklas var kopplad till ekipaget men åkte själv skidor.

– Utrustningen ska vara ingådd och rejält tilltagen kvalitetsmässigt. Man ska inte ligga på marginalerna.

Gick ner i ett hål

Han saknade inget efter vägen, förutom familjen. Men ensamheten blev aldrig något problem.

– Ett mål var att möta mig själv. Nu hade jag bara hundarna, förutom några korta möten i fält och vid depåstoppen. Det har varit en färd i både ett yttre och inre landskap.

Niklas framhåller teamet, att han och hundarna klarat utmaningen tillsammans. Incidenter skedde. Som när de skulle ta sig över en sjö och en av hundarna gick ner sig i ett vindhål, ett öppet hål i den övrigt istäckta ytan. Med risk att dra med sig både släde och övriga hundar.

– Rädslan kom nog efteråt. I stunden måste man vara rationell.

Hårda vindar med över 20 meter i sekunden, kraftiga snöfall och snöbyar härdades ut. Vid något tillfälle blev resenärerna insnöade och fick ligga stilla i flera dagar. Något som tär på matlagret.

– Innan inser man inte vidden av projektet. Utrustningen säger ju sitt, men det känns som att ge sig iväg på en vanlig veckotur. När första veckan är över har en annan vardag infunnit sig, med nya rutiner.

Fokus ligger på att ta sig fram, att alla får tillräckligt med mat, sömn och mår bra.

Avstressande

– Vi lever i ett samhälle ständigt påpassade utifrån. Nu trattades allt ner till något enkelt, basalt. Otroligt avstressande och stimulerande. Resan blev som jag tänkt, i många stycken bättre. Ingen vill vara i snöoväder och blåst, men jag hade inte velat vara utan upplevelserna. Att klara utmaningarna ger styrka.

– Hade familjen varit med hade jag kunna fortsätta resan i en omloppsbana runt jorden.

Beredda. Ivriga att ge sig iväg.
Hårt väder. Blåst och kraftigt snöfall mötte under färden. Tillsammans med hundarna klarade Niklas Eriksson utmaningarna. BILD: PRIVAT
Tål kyla. Siberian husky har en kraftig päls och trivs bra i snön. BILD: PRIVAT
Trött. Kanske har det varit en lång dag och då är det skönt att kura íhop sig i snön. I alla fall om man är en siberian husky. BILD: PRIVAT
Paus. Hundarna tar en välbehövd vila under den här dagens etapp. BILD: PRIVAT
Förändringar. Vädret kan växla snabbt och det är viktigt att vara observant på omgivningen. BILD: PRIVAT
Fantastiska vyer. Landskapet i norra delen av vårt avlånga land har mycket att bjuda på.
Tupplur. En av hundarna har klättrat upp på släden för att ta sig en stunds vila. BILD: PRIVAT
Bostaden. Huvudsakligen sov Niklas Eriksson i sitt tält. Vid depåstopp passade han dock på att torka både sig själv, tält och kläder samt sova i en vanlig säng. BILD: PRIVAT
Nattvila. På natten kopplades hundarna samman i en längre lina, de fick sina täcken och mat för att hämta nya krafter för fortsatt äventyr. BILD: PRIVAT
Starka. Siberian husky är en hund som trivs med att jobba och passar utmärkt som slädhund. BILD: PRIVAT
Målet. En lång resa är nästan avklarad. Niklas Eriksson med slädhundarna vid Treriksröset efter åtta veckor i fält. BILD: PRIVAT
Perspektiv. Ensamheten blev tydlig när landskapet låg öppet framför Niklas Eriksson och hans hundar. BILD: PRIVAT
Tål kyla. Siberian husky är köldtålig och trivs bra i snön. Frej tar igen sig efter en etapp. BILD: PRIVAT
Vidder. Ledarhunden Frej tar täten och följs av flockledaren Sarek, Rum Pavek och Lea. Siberian husky är särskilt lämpade som slädhundar. BILD: PRIVAT
Teamkänsla. Niklas Eriksson framhåller hundarna och att de tillsammans klarat resan som ett team. BILD: PRIVAT
Transport. För att ta sig upp till Sälen där resan startade och för att komma hem till Hällefors igen får hundarna åka i en speciell transportvagn. BILD: PRIVAT

Personfakta

Namn: Niklas Eriksson.

Ålder: 40 år.

Familj: Hustrun Camilla och fyra tonårsbarn, hundar och katt.

Bostad: Villa i Hällefors.

Arbete: Butikschef på Ica i Hällefors.

Siberian husky

Är en typisk slädhund som är stark, köldhärdig och uthållig. Rasen är avlad att vara en snabblöpande spannhund och används huvudsakligen vid slädhundstävlingar.

Rasen har ett vänligt lynne men är ingen vanlig sällskapshund. Rasen har starka ursprungliga jaktinstinkter och är en typisk utomhushund som klarar sträng kyla mycket bra.

Rasen utvecklades hos tjuktjerfolket i nordöstligaste delen av Sibirien. Klimatförhållanden tvingade dem att basera sitt uppehälle genom jakt över vidsträckta områden. Därför utvecklades denna unika ras av slädhundar med förmåga att tillryggalägga långa distanser i maximal fart, med minimal förbrukning av energi i ett område nära norra halvklotets köldpol.

Källa: SPHK Rasklubben för siberian husky

Kaloririk meny

Frukost: Välling, kallpressad rapsolja, müsli, hårt bröd. Lunch: soppa, hårt bröd, choklad.

Kvällsmat: pasta, matolja. Dryck: cappuchino eller oboy. Kalorier per dag: 5-6 000.

Chokladåtgång under resan: 8,4 kg.

Mer läsning

Annons