Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgen faller från kyrkans tak

Motiven i kyrktaket försvinner sakta men säkert och riskerar att förstöras. En stor renovering planeras nu i Grythyttans kyrka.

Annons
Hela kyrkan. Väggar är smutsiga, färgen lossnar. Hela kyrkan i Grythyttan måste få en rejäl upprustning inomhus konstaterar Kari Paavonen, kyrkorådets ordförande.

En åtgärdsplan har tagits fram av kyrkokonservatorn Gabor Pasztor när det gäller åtgärderna inne i kyrkan. Enligt Pasztor är situationen relativt akut.

– Takmålningarna är illa åtgångna. De är i dåligt skick och flagnar i många olika delar. Man kan också se att det finns flera olika dekorationsmålningar som ligger på varandra vilket gör det lite komplicerat.

Församlingens kyrkoråd har under en längre tid varit medveten om att något måste göras. Ordförande Kari Paavonen konstaterar krasst att det också är en ekonomisk fråga. Enligt beräkningar som gjorts rör det sig om en totalkostnad på 1,5–2 miljoner kronor, kanske det dubbla.

– En omfattande renovering krävs, vilket är kostsamt. Vi ska söka bidrag men förhoppningen är att få hela arbetet bekostat. Detta är inte bara församlingens kyrka utan en del av hela landets kulturarv, säger Kari Paavonen.

Förutom att taket ska räddas och konserveras behöver väggarna i själva kyrkan samt i vapenhuset målas och golvet slipas och lackas om, bänkarna snyggas till liksom en rad detaljer.

– Under vissa tider kommer vi att behöva stänga kyrkan, säger Paavonen.

Anders Madsen, fastighetssamordnare inom Bergslagens kontrakt, berättar om möjligheterna till ekonomiskt stöd.

– Man kan få kyrkoantikvarisk ersättning, men tyvärr inte full täckning. En viss procent får församlingen stå för. Hur mycket varierar och avgörs från fall till fall. Detta kan vara ett dilemma för små församlingar med knappa resurser, säger Madsen.

När Svenska kyrkan och staten skildes åt år 2000 träffades också en uppgörelse. Svenska kyrkan ska på uppdrag av staten förvalta kyrkorna som betraktas som ett kulturarv. Svenska kyrkan får runt 500 miljoner kronor årligen för att sköta kyrkofastigheter i hela landet. Varje församling kan söka pengar via sitt stift. Här gäller Västerås stift som har runt 50 miljoner kronor att fördela varje år. Efter att länsstyrelsen, statens tillsynsmyndighet, gett sitt godkännande till åtgärder är det möjligt att få bidrag beviljat.

Anders Madsen har besökt Grythyttan och säger att kyrkan är i dåligt skick, en invändig renovering är nödvändig. Beviljas bidrag kan renoveringen starta 2016.

Taket i Grythyttans kyrka flagnar och målningarna håller på att förstöras. Kyrkorådets ordförande Kari Paavonen och vaktmästare Måns Thorsson konstaterar att renovering är nödvändigt.

Mer läsning

Annons