Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktigt beslut fattat i fullmäktige

Kommunfullmäktige får bakläxa beträffande beslutet att inte bevilja omsorgsnämnden ansvarsfrihet. Förvaltningsrätten ger V och C rätt i sin överklagan.

Annons
Kommunfullmäktige i april var ett rörigt möte. Det var då dåvarande koalition 2014 definitivt sprack och första steget mot en ny majoritet togs. Men det var också här som beslutet om att neka omsorgen ansvarsfrihet fattades. Ett beslut som nu är upphävt av förvaltningsrätten.

Domen från förvaltningsrätten är tydlig. Kommunfullmäktige följde inte kommunallagen då beslutet att inte bevilja omsorgsnämnden ansvarsfrihet för 2012 fattades den 16 april förra året.

Ekonomin har varit ett bekymmer i omsorgsnämnden under flera år och revisorerna har framfört kritik om bristande ekonomisk styrning och kontroll. Trots detta rekommenderade revisorerna att bevilja ansvarsfrihet.

Kf-beslutet att neka ansvarsfrihet hänvisades till revisorernas anmärkningar, att de inte lett till tydliga resultat. Några förklaringar hos nämnden efterfrågades dock inte av kf. Detta är enligt förvaltningsrätten ett misstag och därmed upphävs också beslutet om nekad ansvarsfrihet.

– Känns otroligt

skönt, säger Ulrika Mellkvist (C) tidigare ordförande i omsorgsnämnden.

Hon är kritisk till kf:s agerande i april som hon upplever skedde på ren känsla.

– Ett mycket allvarligt misstag. Förtroendet för fullmäktige har fått en ordentlig törn.

Kf-ordförande Siv Sander (S) säger att ärendet var väl förberett.

– Jag försvarar inte beslutet, men vi trodde det var rätt. Självklart är detta allvarligt.

Bakgrund

Beslutet att neka omsorgsnämnden ansvarsfrihet för 2012 fattades 16 april 2013 av kf. Beslutet resulterade i att regerande Koalition 2014 (S, V, C) slutgiltigt sprack. Ett politiskt kaos uppstod som senare ledde till nuvarande styre (S, GL, M, KD).

Mer läsning

Annons