Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festival ska inspirera unga

Om det inte finns något att göra så flyttar ungdomarna till större städer. Festivalen Ung i Bergslagen ska inspirera ungdomar och visa att det faktiskt händer något i Hällefors.

Annons

Ludvikaborna Joakim Otterberg och Linus Jonsson täcker en vägg med blågrå färg. När väggen har sugit åt sig färgen ska de båda måla graffiti på den. Graffiti är en konstform som väcker reaktioner och det är inte lätt att få tag på lagliga väggar att måla på. För Joakim Otterberg är det inte bara konst.

– Det är frihet och man lär känna andra människor.

Graffitimålarna hittar varandra på nätet och sedan träffas de för att måla. Festivalen är ett sätt för dem att visa sin konst.

Ung i Bergslagen är ett Leader Bergslagen-projekt som handlar om att göra Bergslagen så bra som möjligt för unga mellan 13 och 25 år.

Ingen naturlig mötesplats

Karolin Andersson är med i ungdomsteamet som anordnat festivalen i Hällefors. När de skulle sätta upp affischer upptäckte de något chockerande. Det fanns ingen naturlig mötesplats för unga i staden.

De fick sätta upp affischerna vid badplatser och utanför affärer, ställen som de hoppades att ungdomar skulle gå förbi. Karolin Andersson tror att om ungdomarna inte har någonstans att vara och det inte händer något så flyr de så snart de tagit studenten.

– Och då får vi en stad med bara vuxna, säger hon.

Under onsdagens festival kunde man se graffitiväggen växa fram, titta på teckningar och lyssna på musik från lokala band.

– Vi vill att ungdomarna ska bli inspirerade och så klart ha kul på festivalen, säger Karolin Andersson.

Till nästa år hoppas arrangörerna att festivalen ska bli större och att de ska kunna vara i Krokbornsparken.

Mer läsning

Annons