Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festlig dag med många minnen

Laila Palm och Mats Olson stod i centrum när Hällefors Gymnastikförening firade 30 år med en jubileumsshow i idrottshallen. Utan dessa eldsjälar skulle föreningen få svårt att överleva.

Annons
Trotjänare. Laila Palm passade på att ge Mats Olson en puss när Hälleforsgymnasterna firade i helgen. Duon betyder mycket för föreningen fortfarande.

– Jag började som gymnastikledare i IOGT, säger Laila. Det blev 54 år i den rollen. Numera nöjer jag mig med att vara ordförande.

Mats Olson började som tränare 1971 och håller på än i dag. I många år var han också framgångsrik gymnast och har flera SM-medaljer på meritlistan.

– Förr bodde jag i hallen, säger han. Tre-fyra gånger i veckan tränade jag. Nu blir det en gång i veckan och jag kör ett år i taget numera.

Sjunkande medlemsantal

I dag har gymnastikföreningen ledarbrist samtidigt som antalet medlemmar minskat. Som mest hade föreningen nästan 300 medlemmar. Nu är siffran nere i 220.

På 1980- och 1990-talet var Hälleforsgymnasterna framgångsrika och vann flera medaljer. 1990 tog Hällefors SM-guld i truppgymnastik.

”Sju år sedan”

En av dem som var med är Mikael Schuster. Efter att ha varit med och tagit flera SM-medaljer slutade han som 23-åring. Han och flera av de andra medaljörerna visade i samband med jubileumsshowen att takterna sitter i.

– Det är kul att vara tillbaka i hallen. Det är sju år sedan jag gjorde ett hopp senast.

Katrineholmstrion på plats

Jari Kekokangas, numera bosatt i Stockholm, var också med i guldlaget 1990. Det var han som värvade Katrineholmstrion Stefan Ohlsson, Anders Lundberg och Seppo Niiranen till Hällefors. Trion fanns på plats under jubileumsdagen.

– Jag studerade i Katrineholm på den tiden, säger Jari. Där träffade jag grabbarna som inte hade någon tävlingsgrupp att vara med i. Det var det som gjorde att de blev med i Hällefors. Först kom Seppo och sedan följde Stefan och Anders efter.

För Jari och alla de andra gamla gymnasterna blev jubileumsdagen ett minne för livet. Många gamla tävlingsminnen ventilerades under festligheterna.

Gamla hjältar. Anders Lundberg. Seppo Niiranen, Tomas Böhl, Jari Kekokangas och Stefan Ohlsson hade mycket att prata om när de återsågs för första gången på många år.
Förväntansfulla. Barnen var förväntansfulla när de marscherade in i hallen för att delta i jubileumsshowen.

Mer läsning

Annons